Ovo je 12 lokacija na svijetu koje nikad nećete moći posjetiti

Lana Ramljak
Ovo je 12 lokacija na svijetu koje nikad nećete moći posjetiti
/ Šta se, kvragu, događa u Bohemijskoj šumi?
Od vojnih i obavještajnih objekata do tajnih podzemnih mreža

Da li ste znali da na svijetu postoji nekoliko lokacija u koje vas ne mogu 'ubaciti' ni sve milijarde ovog svijeta?

Od tajnih vojnih i obavještajnih objekata do tajnih podzemnih mreža, mi vam donosimo 12 lokacija koje samo malobrojni privilegovani mogu posjetiti.

12. RAF Menwith Hill (Sjeverni Yorkshire)

Ovaj čudni kompleks zgrada i kupola je centar podrške za obavještajnu komunikaciju Velike Britanije i SAD-a. Baza je ogromna i opisuju je kao najveću stanicu za monitoring elektronskih podataka. Navodno, svaki satelit je dio tzv. Echelon sistema – tajne mreže kojom se presreću sve privatne i komercijalne komunikacije na svijetu.

11. Bohemijska šuma (Bohemian grove)

Ova šuma podsjeća na nešto iz horor filma: riječ je o ruralnoj lokaciji u Monte Riu, u Kaliforniji. Zemlju posjeduje privatni klub umjetnika (?!), a svakog ljeta, u periodu od dvije do tri sedmice (tako je već skoro 140 godina), ovdje se okupljaju najmoćniji ljudi na svijetu. Šta tamo rade, i danas je nepoznanica.

10. Tajna arhiva Vatikana

Biblioteka Vatikana dozvolila je tek nekolicini 'probranih' da uđu u njihove prostorije. No, ne brinite, iako ih ne možete posjetiti i prelistati knjige (vlasnik svega je papa), biblioteka vam može poslati manuskript mailom – kako moderno!

9. Lascaux pećine (Francuska)

Ove pećine nalaze se na jugozapadu Francuske i slavne su zbog svojih paleolitskih crteža koji su stari oko 17.500 godina. Iako su pećine nekad bile otvorene za javnost, danas ih niko ne smije posjetiti kako bi se sačuvala umjetnost naših davnih predaka.

8. Pine Gap (Australija)

Pine Gap je nešto što je Area 51 za SAD. Locirano u centralnoj Australiji, postrojenje vode australska vlada – i CIA. Niko ne zna šta se tamo dešava, osim što znamo da niko ne smije preletiti iznad postrojenja. Kako tvrde Anonymousi, riječ je o bazi koja upravlja brojnim „top secret“ dronovima.

7. Metro-2 u Moskvi

Metro-2 je tajni sistem podzemnih hodnika koji prolazi istom rutom kao moskovski metro. Izgrađen u doba Staljina pod imenom D-6, osmislio ga je KGB. Ruske vlasti niti potvrđuju niti demantuju njegovo postojanje, a pretpostavlja se da je izgrađen kako bi povezao štab ruske obavještajne službe sa sjedištem Vlade, privatnim aerodromom, podzemnim gradom Ramenki...

6. Biro 39 u Sjevernoj Koreji

Stacionirana u Sjevernoj Koreji, Soba ili Biro 39 je tajna organizacija čiji je jedini cilj da prikuplja strani novac za vladara ove zemlje. Uspostavljen 1970, vjeruje se da upravlja stranim valutama, da ima račune u Švicarskoj, Kini i najčešće se koristi za 'pranje novca' i ilegalne transakcije. Pojedini tvrde da se u ovoj sobi trguje oružjem i narkoticima. Ono što se zna jeste da Biro 39 upravlja sa 130 trgovačkih kompanija. Smještena je u centru zgrade Radničke partije u Pyongyangu.

5. Mezghorye (Rusija)

Navodno se radi o tajnoj lokaciji za lansiranje ruskih nuklearnih projektila. Na ovom mjestu se uvijek nalaze dva bataljona ruskih vojnika. Anonymousi pišu da se u bazi nalaze automatizirani balistički projektili koji se mogu sami pokrenuti ukoliko pokrenu seizmičke, svjetlosne ili senzore pritiska.

4. Ekskluzivni Disney 33 klub

Lociran u Disneylandu (Kalifornija), ovaj klub rezerviran je samo za svjetske moćnike, poput predsjednika, te za slavne glumce, pjevače... Možete ući samo uz pozivnicu, a nalazi se na trgu New Orleansa u Disneylandu, odmah pored restorana Blue Bayou.

3. Area 51

Najpoznatija svjetska tajna - Area 51, naziv je za vojno postrojenje u Nevadi (SAD). Svi smo čuli za ovu zonu, no niko ne zna tačno za šta ona služi, a nagađa se štošta: od (realnog) istraživanja vojnih letjelica i oružja do (onog manje mogućeg) istraživanja vanzemaljskih tehnologija i – samih vanzemaljaca. Vlada SAD i dalje ne priznaje da Area 51 postoji.

2. Centar za Google podatke

Čuvan jednako kao i Area 51, centar za Google podatke je jedna od onih lokacija u koju jednostavno, ma koliko bogati bili, nikad nećete moći ući...

1. Crkva gospe Marije od Siona (Church of our Lady Mary of Zion)

Crkva gospe Marije od Siona nalazi se u Etopiji i niko, osim čuvara-svećenika koji se nalazi u njoj, ne smije ući u ovaj objekat. Navodno, u ovoj crkvi se nalazi jedan od najvažnijih objekata o kojima govori Biblija – Kovčeg Saveza. Navodno ga je u Etopiju donio Menelik I kada je posjetio svog oca, kralja Solomona.

U Svetom kovčegu su se navodno nalazile kamene ploče koje su sadržavale Deset zapovijedi, Aronov štap i zdjela mane. Prema biblijskom izvještaju, Kovčeg je načinjen na Božju zapovijed, u skladu s Mojsijevim proročkim viđenjem na brdu Sinaju. Dok je bio nošen, Kovčeg je uvijek bio umotan u veo od kože, i pokriven plavim prekrivačem. Bio je pažljivo sakriven čak i od pogleda levita koji su ga nosili. Kažu da posjeduje vanserijske moći.

Navodno, svi svećenici koji čuvaj ovaj kovčeg, nakon nekoliko godina teško obole i umru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije