Ovih 5 gradova u Hrvatskoj je imalo najviše turista iz BiH u 2023. godini

0
Radiosarajevo.ba
Ovih 5 gradova u Hrvatskoj je imalo najviše turista iz BiH u 2023. godini
Foto: FB / Makarska Rivijera Plaže / Makarska

Turisti iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj su u 2023. godini ostvarili više od 528.000 dolazaka i 2,7 miliona noćenja, potvrđeno je za Bljesak.info iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Podaci su to sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sistem eCrew).

Navedene brojke su, kažu iz HTZ-a, u odnosu na 2022. predstavljaju rast od 15 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima. Bh. građanima najdraže lokacije bile su na području Dalmacije. 

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Gledano prema destinacijama, turisti iz BiH najčešće su posjećivali Gradac, Makarsku, Bašku Vodu, Tučepe i Orebić", potvrdili su iz HTZ-a.

Generalno, u Hrvatskoj je u 2023. godini ukupno ostvareno više od 20,6 miliona dolazaka i 108 miliona noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima. Najviše noćenja u prošloj godini, tvrde iz HTZ-a, ostvareno u Istri (30 miliona noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (20,2 miliona noćenja) te na Kvarneru (18,5 miliona noćenja). 

Bh. turisti ipak nisu ni u top deset najbrojnijih posjetitelja. Najviše noćenja lani ostvarili gosti s tržišta Njemačke (23,6 miliona noćenja), Hrvatske (13 miliona noćenja), Slovenije (10,6 miliona noćenja), Austrije (8,4 miliona noćenja), Poljske (6,7 miliona noćenja), Češke (5,5 miliona noćenja), Italije (4,2 miliona noćenja), UK-a (3,7 miliona noćenja), Mađarske (3,6 miliona noćenja) te Slovačke (3,3 miliona noćenja).

Vlasti su ostvarenim brojkama i više nego zadovoljni. "Zadovoljni smo turističkim prometom i finansijskim rezultatima u 2023. godini, kao i činjenicom da smo u prošloj godini realizirali niz iznimno važnih aktivnosti, koje će doprinijeti daljnjem upravljanju razvojem turizma. Imali smo najbolju predsezonu u povijesti te iznimno uspješnu i posezonu, što je pokazatelj kako smo na dobrom putu ostvarenja cjelogodišnjeg turizma što je jedan od naših glavnih strateških ciljeva", istaknula je ranije ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije