Ovi simboli strogo su zabranjeni u Njemačkoj: Možete platiti 'paprene' kazne ako ih ističete

0
Radiosarajevo.ba
Ovi simboli strogo su zabranjeni u Njemačkoj: Možete platiti 'paprene' kazne ako ih ističete
telegraph.co.uk / Adolf Hitler

Javno isticanje "simbola terorističkih organizacija i onih koje narušavaju ustavni poredak" je zabranjeno u Njemačkoj.

To određuje članak 86a Krivičnog zakona. Izuzetak je dozvoljen ako se ti simboli #koriste za edukaciju građana, suprotstavljanju  protuustavnih težnji, u umjetnosti ili znanosti, istraživanju ili nastavi, izvještavanju o povijesnim zbivanjima ili u slične svrhe# – kao što je na primjer i ovaj tekst.

Najnoviji slučaj zabrane je ustvari izuzetak, jer se ovdje ne radi o simbolu neke "protuustavne ili terorističke organizacije" kako to tumače državne službe. Jedan Nijemac ruskog porijekla je osuđen na kaznu od 1500 eura jer je, kako izvještava list Frankfurter Allgemeine Zeitung, došao na radno mjesto s majicom na kojoj je simbol Z. Daljnji postupak protiv te osobe je obustavljen nakon što je platio kaznu, piše Deutsche Welle.

Znate li šta će se desiti ako prije spavanja ubacite bijeli luk u WC šolju: Trik oduševio milione

Znate li šta će se desiti ako prije spavanja ubacite bijeli luk u WC šolju: Trik oduševio milione

Simbol Z ističu ruske jedinice u svojem pohodu protiv Ukrajine. On je postao i instrument državne propagande Kremlja kao znak podrške za taj rat. Prema obrazloženju nadležne sutkinje suda u Wiesbadenu o novčanoj kazni, doduše još nema odluke viših sudskih instanci o zabrani tog simbola, ali ona određuje novčanu kaznu jer njegovo isticanje može uzrokovati "remećenje javnog reda i mira".

Najveći dio zabranjenih simbola u Njemačkoj su iz doba nacionalsocijalizma. Kukasti križ je vjerojatno najpoznatiji nacistički simbol, iako je sam kukasti križ daleko stariji simbol i nipošto nije izum nacista. No kao i svi drugi nacistički simboli, on je znak neljudske i rasističke ideologije čije je isticanje u Njemačkoj zabranjeno.

On je dozvoljen jedino kao muzejski primjerak tog doba, a iznimka je i u ponešto nejasnoj zakonskoj odredbi o "suprotstavljanju protuustavnih težnji": naime bilo je zabranjeno isticanje čak i jasno prekriženog kukastog križa što je bio simbol protivnika nacista. Ovom formulacijom je to onda dozvoljeno.

Sprema se haos: Njemačkoj u ponedjeljak prijeti totalni saobraćajni kolaps

Sprema se haos: Njemačkoj u ponedjeljak prijeti totalni saobraćajni kolaps

Baš kao što je fotografija i lik Adolfa Hitlera u doba nacista bila baš posvuda, tako je isticanje njegovog lika nakon rata potpuno zabranjeno. To vrijedi čak i kad je neki dalekoistočni proizvođač keramike ukrasio šalicu i poštanskom markom iz doba nacizma – na kojoj je naravno Hitlerov lik. I to je zabranjeno i kažnjivo, jer za zabranu čak nije niti potrebno dokazivanje protuustavnih nakana u njegovom korištenju.

Zaštitna jedinica nacista, Schutzstaffel – poznatija po slovima SS-a je usponom Hitlera na vlast zapravo postala institucija ministarstva unutrašnjih poslova, ali zvjerstva koja su počinile te jedinice, stvaranje koncentracionih logora i počinjeni holokaust je doveo do toga da je ta organizacija na suđenju ratnim zločincima u Nürnbergu proglašena zločinačkom organizacijom.

Znak SS koji se sastoji od dvostruke starogermanske rune sig je zabranjen, baš kao i sva druga obilježja te organizacije, od stjegova pa do njihovih pjesama. Uzgred rečeno, njemačke automobilske oznake nose, osim oznake grada i najviše četveroznamenkastog broja i dva slova – ali to u niti jednom gradu ne može biti SS.

Osim simbola zabranjene mogu biti i geste, a to najprije vrijedi za takozvani "starorimski pozdrav" talijanskih fašista kojeg su prihvatili i Hitlerovi nacisti. On je zabranjen u svakoj prilici, potpuno ispružene ruke ili tek naznačen. Iznimke su jedino moguće u filmovima ili kazališnim predstavama, ali gdje je jasno kako je riječ o zbivanjima iz tog zločinačkog doba.

Njemački sindikati planiraju štrajkove na željeznicama i aerodromima

Njemački sindikati planiraju štrajkove na željeznicama i aerodromima

Islamističke organizacije poput Al-Qaide ili takozvana "Islamska država" (IS) su zabranjene u Njemačkoj. To važi i za zastavu IS-a, često nazivana "crnom zastavom" koja je 2014. u Njemačkoj proglašena protuustavnom organizacijom tako da je i isticanje njenih simbola zabranjeno. Zapravo te ekstremističke organizacije na svojim simbolima i zastavama ističu vjerske poruke islamske vjere tako da se i njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova požurilo objasniti kako se time ne zabranjuju simboli islamske vjere, nego tek simboli organizacija koje krše ustavni poredak.

Kurdistanska radnička stranka PKK, ne na kraju zbog ustrajanja Turske je u Njemačkoj i čitavoj Europskoj proglašena terorističkom organizacijom. Kako je zabranjena stranka, tako su zabranjeni i njeni simboli i isticanje njenih zastava. Doduše te zastave se uvijek iznova mogu vidjeti na prosvjedima Kurda protiv politike Erdogana koji se održavaju u Njemačkoj, ali policija bi barem načelno trebala oduzimati te zastave i kažnjavati prijestupnike. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije