Ovako ćete izabrati poklon za određeni uzrast djeteta

Radiosarajevo.ba
Ovako ćete izabrati poklon za određeni uzrast djeteta
FOTO: Pixabay / Poklon, Valentinovo
Poklon za dijete je prava čarolija kada stižu praznici ili rođendani.

Njima je lako kupiti bilo šta. Raduju se igračkama, bojankama, knjizi, olovkama, tašnama, odjeći i slatkišima podjednako. Ali su igračke uvijek u prvom planu. Naša je preporuka da dobro razmislite kojeg uzrasta je vaše dijete te u skladu sa tim i izabrati poklon, piše Mama&Bebe.

Bebama preporučujemo zvečke, plišane figurice, veće mekane igračke koje su bezbjedne za igru. Igračke koje stvarno trebaju djeci su one koje im omogućavaju da nauče nove vještine, vježbaju odnose sa drugarima i svijetom. Igra je za djecu, ali ako je uz to i zabavna, djeca uče da otkrivaju sebe i stiču korisna iskustva. Dobre igračke podstiču razvoj djeteta u svakom smislu.

Uzrast od četvrte do sedme godine predstavlja period intenzivnog dječjeg razvoja. Odrastajući, postaju sve spretniji i aktivniji. Nakon treće godine dijete posjeduje veliku količinu energije koju mora izbaciti iz sebe. Već može da vozi tricikl, da gura veća kolica, koristi pribor za crtanje, da se igra krupnim bockalicama, oblikuje plastelin u jednostavne predmete i provlači pertlu kroz manje otvore.

Knjiga je također odličan poklon za djecu koja već znaju čitati. Knjiga je jedno posebno blago iz čega se i uči, ali se ujedno i zabavlja. Naučite dijete da je čitanje zabava, a ne samo jedan zadatak koji je zadat od strane učitelja i nastavnika.

Ne zaboravite! Sve je dobro osim djeteta koje samo sjedi na klupi, posmatrajući ostalu djecu kako se igraju, sa ili bez pravila. Najgore je kada dijete nije ni na klupi, nego kod kuće, daleko od vršnjaka, od svježeg vazduha, sunca, radosti i rumenih obraza. A boravak napolju je dobar i za vas, posebno ako ste jedan od učesnika igre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije