Ovaj čovjek je proveo najviše vremena u najtišoj sobi na svijetu: Pogledajte šta se mu događalo

1
Radiosarajevo.ba
Ovaj čovjek je proveo najviše vremena u najtišoj sobi na svijetu: Pogledajte šta se mu događalo
Foto: Prtscr / Youtube / Callux na kraju izazova

'Anechoic Chamber' Univerzitea South Bank u Ujedinjenom Kraljevstvu ima zvučnu izolaciju tako da je soba toliko tiha da se zvuk mjeri u negativnim decibelima, a posjetiteljima se savjetuje da ne ostanu unutra duže od 45 minuta jer bi inače mogli "izgubiti razum".

Riječ je o najtišoj sobi na svijetu, a dizajner ove bizarne komore Steven Orfield poručio je: "Izazivamo sve koji žele da probaju da sjede u ovoj komori u mraku."

"Kad je tiho, uši će se prilagoditi. Što je soba tiša, to više stvari čujete. Čut ćete otkucaje svog srca, ponekad i svoja pluća, glasno krkljanje u želucu. U ovoj komori vi postajete zvuk", kazao je.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jedan od onih koji se odlučio 'okušati u ovom neobičnom izazovu' je YouTuber i muzičar Callux.

U videu koji prikazuje izazov, dao je kratak opis sobe i iznio pravila kojih se mora pridržavati kako bi se njegov pokušaj ubrojio u službene Guinnessove svjetske rekorde, a koja su bila sljedeća:

1. Izazivač mora biti sam u komori.
2. Nije dopušteno spavanje/padanje u nesvijest.
3. Izazivač mora biti pod stalnim nadzorom cijelo vrijeme.
4. Zvuk mora ostati ispod 25DBa.
5. Izazivaču je dopušteno govoriti do jedne minute svakih pet minuta.
6. Izazivaču je dopušteno otići u bilo kojem trenutku.
7. Opcionalno - izazov se mora završiti u mraku.

Nakon kratkog obilaska objekata, zahvaljujući osoblju SBU-a koje je opisalo uključene rizike, Callux je zapečaćen unutar komore... i nije prošlo dugo prije nego što su stvari postale čudne.

Nakon samo pet minuta provedenih u izolaciji, odmah je izvijestio da se osjeća dezorijentirano, te da ima jak tinitus u oba uha.

Nakon 15 minuta, tvrdio je da vidi svjetla koja plešu oko njega u sobi, a nakon 30 minuta unutra tvrdio je da može čuti zvuk vlastitog krvotoka.

Nakon što se približio na sat vremena i približio se svjetskom rekordu, YouTuber je gotovo popustio jer je prijavio da su ga uznemirile halucinacije u sobi, ali ne samo da je ustrajao, već je srušio i svoj prethodni rekord, ostavši u komori više od četiri sata!

Uz navedeno, kazao je da mu je svako malo bilo muka, vidio je bijelog duha koji stoji u ćošku, gubio ravnotežu, padao mu je nivo kisika u krvi, počeo je slušati svoju olovku, plakao...

"Pred kraj je bila prava borba", rekao je i dodao da ovo ne bi poželio ni najgorem neprijatelju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije