Otpušteni nakon što je otkriveno da 15 godina nisu dolazili na posao

Radiosarajevo.ba
Otpušteni nakon što je otkriveno da 15 godina nisu dolazili na posao
Pixabay / Ilustracija
Dva radnika Gradskog vijeća Jerez de la Frontera u pokrajini Andaluzija u Španiji otpuštena su nakon što je ustanovljeno da su petnaest godina odsustvovali sa posla.

Kako piše Independent, dva muškarca su za to vreme uredno primala platu, a greška je otkrivena kada je ustanovljeno da dotični vozač i baštovan nisu radili od januara 2015. do maja 2016.

Dalje istraživanje pokazalo je da je period njihovog odsustva mnogo duži i da u posljednjih 15 godina nijednom nisu došli na posao

Tim povodom oglasila se Generalna unija radnika, inače jedan od najvećih sindikata Španije, koja je navela da su radnici jednostavno iskoristili nagomilane prekovremene sate, koji su pretvoreni u slobodne dane, i da je cijeli slučaj potpuno legalan. 

Unija dozvoljava razmjenu slobodnih dana između radnika i navodi da su radnici, takođe, iskoristili slobodne dane svojih kolega, piše Independent.

S druge strane, Gradsko vijeće obrazložilo je u saopštenju da jednostavno želi da eliminiše nepravedno stečene navike radnika koje nanose značajnu štetu kako samom vijeću i njegovim uslugama, tako i oštećenoj gradskoj kasi. 

U istoj pokrajini prošle godine kažnjen je 69-godišnji Španac nakon što su čelnici javne službe u kojoj je radio otkrili da se šest godina nije pojavio na poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije