Otok samo za muškarce proglašen za svjetsku baštinu čovječanstva

Radiosarajevo.ba
Otok samo za muškarce proglašen za svjetsku baštinu čovječanstva
EPA / Otok Okinoshima
Mali otok Okinoshima, jedno od najsvetijih mjesta u Japanu, predstavlja "izuzetnu univerzalnu vrijednost" za čovječanstvo, čak iako je ženama zabranjen pristup, saopćio je UNESCO.

Svjetska komisija UNESCO-a za baštinu je na sastanku u Krakovu, u Poljskoj, odlučila da taj otok upiše na spisak najvrjednijih mjesta kulture u svijetu.

Komisija je čak otišla korak dalje preporučivši savjetodavnom telu UNESCO-a, ICOMOS-u (Međunarodni savjet za spomenike i znamenita mjesta), da, na prijedlog Japana, taj status proširi na cijeli kompleks hramova "Munakata taisha" koji obuhvata i nekoliko drugih lokacija.

Otok Okinoshima posjetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. 

Na otoku čitave godine živi samo jedan šintoistički svećenik.

Neki učesnici debate u UNESCO-u su imali primjedbe na upisivanje tog otoka u registar baštine, jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorica Centra svjetske baštine Mechthild Ressler odgovorila da postoji presedan - Sveta Gora u Grčkoj, gdje je ženama takođe zabranjen pristup.

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESCO-a. Ministar vanjskih poslova Fumio Kishida je u saopćenju naveo da je taj otok "jedinstven i dragocjen", da je još od davnina bio mjesto dodira s drugim kulturama i da mnogobrojni tamošnji predmeti svjedoče o tome.

Okinoshima je 17. znamenitost Japana na listi UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije