Otkriveno kojim danima u mjesecu su žene najprivlačnije muškarcima

Radiosarajevo.ba
Otkriveno kojim danima u mjesecu su žene najprivlačnije muškarcima
Pixabay / Ilustracija
U posljednje su nam vrijeme aplikacije za pronalaženje partnera pokazale kako je osobu s kojom ćemo provesti život moguće pronaći samo jednim potezom prsta.

Aplikacije pronalaze savršenog partnera prema odgovarajućem izgledu i osobinama, no postoje određene karakteristike koje se ipak mogu osjetiti tek susretom uživo

Jedna od tih karakteristika je miris koji osoba nosi, a najčešće ga se povezuje s ugodnim mirisom parfema, gela za tuširanje ili losiona za tijelo.

No, malo njih zna da je miris koji najviše privlači, zapravo, specifičan miris osobe. Prema provedenom istraživanju, žene su najprivlačnije muškarcima kada se nalaze u njihovim najplodnijim danima

U istraživanju je sudjelovalo 28 žena i 54 muškaraca, a znanstvenici su se orijentirali na ženski spolni hormon estradiol koji pokazuje vrijeme ženske ovulacije. Prema njemu su ispitivali privlačnost s obzirom na vrijeme plodnih dana

Za vrijeme provođenja testa, žene su se nalazile u njihovoj najplodnijoj fazi ciklusa te su noć prije spavale s pamučnim jastučićima ispod pazuha. Muškarci su ih imali zadatak pomirisati te ocijeniti svaki miris prema njihovoj privlačnosti, bez da su vidjeli kako žene izgledaju. 

Rezultati su pokazali kako žene s najvišim nivoom estradiola te najmanjim nivoom progesterona, bude u muškarcima najveću privlačnost. Ovo je dokaz kako i ljudi, a ne samo životinje, koriste hemijske signale kako bi komunicirali reproduktivni potencijal. 

Čak se smatra da i ženska lica postaju više atraktivnija i ženama i muškarcima u vrijeme ovulacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije