Otkrivena nova vrsta dinosaurusa: Pogledajte gdje je pronađen fosil

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivena nova vrsta dinosaurusa: Pogledajte gdje je pronađen fosil
Foto: Deviant Art / PJFriel / Dinosaurus

Argentinski paleontolozi objavili su da su otkrili novu vrstu dinosaurusa, nazvanu Čakisaurus nekul, koja je živjela prije oko 90 miliona godina na području današnje Patagonije.

Chakisaurus nekul je dinosaurus srednje veličine i biljojed, a fosil je pronađen u prirodnom rezervatu Pueblo Blanko, u južnoj provinciji Rio Negro, gdje su prethodno pronađeni mnogobrojni ostaci drugih dinosaurusa, sisara i riba.

Smatra se da je najveći Chakisaurus dostigao veličinu od tri metra dužine i 70 centimetara visine, a nove studije ukazuju na to da ova vrsta dinosaurusa brzo trčala i imala rep neobično zakrivljen nadole, navodi Reuters.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Rodrigo Alvarez Nogueira, autor studije o ovoj vrsti, rekao je da se radi o dvonožnom dinosaurusu a njegov koautor Sebastián Rozadilla objasnio je da je Chakisaurus imao jake zadnje udove i da je repom mogao da manevriše u stranu u stranu i tako održava balans kada trči.

Tim argentinskih paleontologa uz podršku Nacionalnog geografskog društva, prvobitno pronašlo ostatke ove vrste 2018, ali su svoje otkriće objavili nedavno u časopisu Cretaceous Research, pišu Nezavisne Novine.

Crtež Chakisaursa
Foto:Printscreen: Crtež Chakisaursa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije