Više od mita: Ova legenda bi mogla biti najstarija priča na zemlji!

Radiosarajevo.ba
Više od mita: Ova legenda bi mogla biti najstarija priča na zemlji!
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Nekada davno, stanovništvo domorodačke Gunditjmare - na jugozapadu Victoria u Australiji - kažu da su svjedočili nečem zaista izvanrednom.

Drevna usmena tradicija, prenošena kroz bezbroj generacija, govori o tome kako se "stvaraoc" transformirao u vatreni vulkan, Budj Bim.

Skoro 40.000 godina kasnije, novi naučni dokazi sugerišu da bi ova legenda iz davnina mogla biti više od mita.

Nova mjerenja nastanka minerala, koja su proveli australski naučnici, ističu mogućnost da predanja o porijeklu Budja Bima mogu biti stvarni prikaz dvije istorijske erupcije koje su se dogodile u regiji prije oko 37.000 godina - a koje bi, ako je istina, ovo predanje moglo učiniti najstarijom pričom ikad ispričanom na zemlji, piše Sciencealert.

"Ako aspekti usmene tradicije koji se odnose na Budj Bim ili okolne oblike koje je stvorila lava odražavaju vulkansku aktivnost, to bi se moglo protumačiti kao dokaz da su to neke od najstarijih usmenih tradicija koje postoje“, napisali su u svojoj studiji istraživači koje vodi geolog Erin Matchan sa Sveučilišta u Melbourne.

Nažalost, nedostatak keramičkih artefakata i trajnih građevina iz domorodačke Australije čini pronalazak arheoloških primjeraka izazovom. Za samo šest lokaliteta na jugoistoku Australije definitivno je utvrđeno da su stariji od 30.000 godina, kažu istraživači, uprkos dokazima iz drugih dijelova zemlje koji govore da su mogli biti naseljeni još prije 65.000 godina, ili čak i više.

Srećom, nedavni tehnološki napredak u jednoj alternativnoj tehnici mogao bi pružiti nove načine datiranja vulkanske stijene na jugoistočnom dijelu, posebno u kombinaciji sa usmenim tradicijama koje pružaju vrijedan resurs.

Upravo zahvaljujući toj alternativnoj tehnici, u slučaju sada već „izumrlog“ vulkana Budj Bim i drugog obližnjeg neaktivnog vulkana udaljenog 40 kilometara, nazvanog Tower Hill, sada imamo bolju procjenu prije koliko hiljada godina se dogodila drevna erupcija, kažu naučnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije