Australija nije tamo gdje je nekad bila

Radiosarajevo.ba
Australija nije tamo gdje je nekad bila
Bacite mape svijeta, Australija nije tamo gdje piše da jeste.

Kako piše New York Times, Australija je svjesna ove pogreške te će je što prije ispraviti. 

Relokaciju Australije uzrokuje pomicanje tektonskih ploča, a ta se država-kontinent nalazi na jednoj od najbržih. Ploča na kojoj se nalazi Australija godišnje se miče 6.85 cm prema sjeveru te se neznatno okreće u smjeru kazaljke na satu.

Stanovnici Australije taj pomak možda ne osjete, no Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) to osjeti. Tako Australija mora prilagoditi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS-om.

Australija je tokom posljednjih 50 godina čak četiri puta morala ažurirati koordinate svega u svojoj državi kako bi bile točne. Posljednje ažuriranje, ono koje se dogodilo 1994, korigiralo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

"Tačne GPS koordinate ključne su za sve sustave inteligentnog transporta", kaže Dan Jaksa iz Geoscience Australia, državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sljedeće ažuriranje planira se za kraj ove godine te će iznositi 1.5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4.5 metra.

No, sljedeća će generacija GPS uređaja koristiti i satelite i uređaje na zemlji te će biti precizna do 2.5 centimetara. Ako ne ažurira svoje koordinate revno, Australija bi se mogla naći u velikim problemima. "Pogledajte recimo automobile bez vozača. Ako oni pogriješe za koji metar, mogli bi se naći u suprotnoj traci na cesti", kaže Jaksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije