Otac je svojoj djeci zabranio korištenje ekrana na jedan mjesec: Nisam ni sanjao da će se ovo desiti

1
Radiosarajevo.ba
Otac je svojoj djeci zabranio korištenje ekrana na jedan mjesec: Nisam ni sanjao da će se ovo desiti
Foto: Instagram / Porodica Phila Mackenziea

Koliko bi djeca trebala vremena provoditi pred različitim ekranima (odnosno koliko vremena ne bi trebala), još uvijek je veliki predmet rasprave.

I dok naučnici i doktori upozoravaju kako bi ekrane djeci trebalo uvoditi što kasnije i u što manjoj mjeri, mnogim roditeljima oni su postali "elektronske dadilje".

Ali, koliko su zapravo ekrani štetni u razvoju djeteta iskušao je otac četvero djece Phil Mackenzie. Iako za hljeb zarađuje objavljujući fitness videa pod imenom Lean Squad, često ubaci i neki roditeljski savjet iz vlastitog iskustva.

Potvrđeno: Benjamina Karić kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva

Potvrđeno: Benjamina Karić kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva

On i supruga željeli su provesti eksperiment i vidjeti koliko će se njihov i život njihove djece promijeniti ako budu mjesec dana živjeli bez ekrana (telefona, tableta, televizije). Ono što su otkrili iznenadilo ih je.

"Kao roditelj koji prije nikada nije vjerovao da ću biti zagovornik "bez vremena ispred ekrana", iskreno mogu reći da se moje mišljenje promijenilo", istakao je.

U videima koje je objavio na svom Instagram profilu (i blogovima na stranici), na kojem ga prati više od 400 hiljada pratitelja iz cijelog svijeta, Mackenzi je podijelio drastične promjene koje je primijetio u ponašanju svoja četiri dječaka mlađa od sedam godina.

Kako sam ističe, dječaci se manje svađaju, a više vremena provode zajedno osmišljavajući kreativne i inovativne igre.

Koncentracija i pažnja su im bolje pa se sad igraju duže i s više interesa. Televizor im više nije centar pažanje i s oduševljenjem izlaze iz kuće kako bi se igrali u dvorištu.

I njihova porodična dinamika se promijenila. Porodični obroci su ugodniji, djeca mirnije sjede i jedu.

Izljevi bijesa su gotovo nestali. Sad vole čitati, dok je prije to bila borba.

"Otkako sam krenuo, zaista vjerujem da su promjene duboke i toliko dramatične da potičem svakog roditelja da barem sam istraži, razmisli o vlastitom korištenju zaslona i jednostavno razmisli o tome da to isproba. Ponavljam, nikad, nikad nisam zamišljao da budem zagovornik 'bez ekrana', ali mislim da je nevjerovatna stvar u životu i roditeljstvu to što imamo sposobnost neprestanog učenja, prilagođavanja i promjena ako želimo", istakao je u objavi Mackenzie, piđe Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije