Oslobodite psa straha od petardi

Radiosarajevo.ba
Oslobodite psa straha od petardi

Prednovogodišnji dani su, pored slavlja i radosti, nažalost obilježeni i pucnjavom i eksplozijama petardi. To često potpuno upropasti praznike vlasnicima pasa, budući da je veliki broj pasa prestravljen zvucima petardi i vatrometa. Psi taj strah iskazuju drhtanjem, izbezumljenim bježanjem u panici i skrivanjem te glasnim lavežom.

Ovaj strah spada u kategoriju fobija, koje su posljedica trauma ili genetskog nasljeđa. Fobija kao rezultat traume je najčešće posljedica negativnih iskustava i straha iz djetinstva. Strah koji se prenosi nasljedstvom (genetsko nasljedstvo) pokušava se eliminirati uzgojnom selekcijom (koje kod nas, usljed hiperprodukcije, gotovo da i nema) pogotovo kod radnih pasa koji bi trebali da izvršavaju zadatke i pod pucnjavom.

Proces privikavanja na pucanje je jednostavan postupak i naziva se desenzibilizacija ili kontrastiranje u ponašanju. Psa treba usmjeriti na druge aktivnosti koje ga potpuno zaokupiraju, poput nagona za plijenom. Poželjno mu je pažnju usmjeriti na poslastice ili omiljenu igru.

Vlasnik tokom vježbe mora stalno biti u neposrednoj blizini psa. Pomoćnik je na početku vježbe na većoj udaljenosti od nekih 50-ak metara ili dalje, ovisno na kojoj udaljenosti pas ne reagira na pucanj. Udaljenost se dalje usklađuje sa reakcijama, ovisno o intenzitetu straha i ranijim reakcijama psa. Za pucanj možete koristiti startni pištolj ili petarde. Pomoćnik puca u trenutku kada je pas najviše okupiran vlasnikom i igrom. Ovisno o reakciji i navikavanju udaljenost se postepeno smanjuje i povećava učestalost pucanja. Smanjivanje se radi dnevno po nekoliko metara, nakon što pas ne reagira na pucanj. Takav postupak navikavanja trebao bi trajati oko dvije sedmice, sve dok pas ne prestane reagirati na pucnje s male udaljenosti. Pucanj na kraju vježbanja ne bi trebao biti bliži od 15 metara.

Bitna stvar kod čitave vježbe je da vlasnik mora biti smiren i nastavljati sa igrom bez obzira na pucanj.

Ukoliko nemate vremena da do praznika priviknete psa na pucanj, pokušajte biti u blizini psa i svojom smirenošću mu pružiti koliku-toliku sigurnost i pouzdanje te ga zaokupirajte omiljenim igrama i odvratite mu pažnju od ostalih zvukova.

Svim vlasnicima štenaca preporučuje se da štene postepeno navikavaju na različite zvukove i da odlaze u šetnju upravo na takva mjesta gdje će moći štene upoznati različite zvukove. Navikavanje treba biti postepeno bez velikih dnevnih promjena u intenzitetu i vrsti. Tako ćete biti sigurni da će naredni praznici proći bez straha i fobija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije