Originalne snimke slijetanja na Mjesec prodate za 3,1 milion maraka

Radiosarajevo.ba
Originalne snimke slijetanja na Mjesec prodate za 3,1 milion maraka
NASA / Američki astronaut na Mjesecu

Aukcijska kuća Sotheby's je za više od 3,1 milion maraka prodala tri originalna snimka NASA-e slijetanja na mjesec, piše CNN.

Ovo je mali korak za čovjeka: Prije 50 godina osvojili smo Mjesec 

Tri video trake su bile u vlasništvu nekadašnjeg NASA-inog stažiste Garyja Georgea koji ih je na aukciji 1976. godine kupio za 376 maraka.

Sotheby's tvrdi da na video trakama nije bilo intervencije odnosno da su to najvjerodostojaniji snimci slijetanja čovjeka na Mjesec.

"Prije 50 godina smo ostvarili najveće dostignuće čovječanstva, a ono čega se sjećamo u vezi tog događaja je sadržano na ovim kasetama", kazala je stručnjakinja ove aukcijske kuće Cassandra Hatton.

Nisu željeli obznaniti ko je kupio ove kasete.

Između ostalog, na njima se nalazi i snimak trenutka kada je Neil Armstrog napravio prvi korak na Mjesecu. Ovaj prizor je mnogo vidljiviji na ovim snimkama, tvrde iz Sothebyja.

Prvobitni vlasnik snimaka Gary George je bio student inžinjerstva na Univerizetu Lamar dok je bio stažista u američkoj svemirskoj agenciji.

Neke od snimaka odnosno kaseta vezanih za ovaj događaj je poklonio ili prodao, dok je ove tri sačuvao. Nije im pridavao mnogo pažnje sve do 2008. godine kada je saznao da NASA pokušava doći do originalnih snimaka povodom 40. godišnjice slijetanja ne Mjesec, istakli su iz Sothebyja, navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije