Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Radiosarajevo.ba
Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?
Iako znamo da se kopije parfema mogu naći na raznim buvljacima ili sumnjivim online trgovinama, kopije mogu pronaći svoj put i do parfumerija.

Ne samo da će vas kopija uzrujati i osjećat ćete se prevareno, već ona može loše utjecati i na vaše zdravlje.

Bright Side će vam otkriti devet načina pomoću kojih ćete lako prepoznati originalan parfem od kopije.

parfemi_brightside2.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Autentični (originalni) parfemi obično imaju celofan koji je vrlo gust, a besprijekorno su i presavijeni tako da čvrsto pridržavaju kutiju parfema. Neispravno omotan i zgužvan celofan je izdajnički znak krivotvorenih parfema.

parfemi_brightside3.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Ako je plastično umotavanje na kutiji parfema zapečaćeno na grub i nepravilan način (širina šava prelazi 5 cm, neravan je i ima višak ljepila) onda parfem nije originalan. Omot autentičnog parfema uvijek ima besprijekorne spojeve.

parfemi_brightside7.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Ambalaža originalnog parfema izrađena je od visokokvalitetnog kartona, te je osmišljena kako bi zaštitila bocu od oštećenja. Zato unutar okvira postoji posebna konstrukcija koja drži bočicu parfem čvrsto na mjestu.

Taj karton je bijel, a ne siv.

parfemi_brightside5.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Pogledajte zlatni krug. Strelica koja pokazuje na desno uvijek treba biti tamnija od strelice koja ukazuje na lijevu stranu.

Kad kupujete parfem, nemojte biti lijeni, već provjerite web-stranicu proizvođača kako biste provjerili da li informacija koja je objavljena tamo odgovara onome što je predviđeno na ambalaži.

parfemi_brightside1.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Bočice originalnih parfema su izrađene od jako kvalitetnog stakla, obično s mnogo sitnih detalja koji su jedinstveni za određenog dizajnera ili liniju parfema. Ako bočica vašeg parfema ima vidljive nesavršenosti, skoro je sigurno da se radi o kopiji parfema. Dakle, prije kupovine dobro pogledajte barem na stranici poznatog brenda sve detalje bočice ili prošetajte do ovlaštene parfumerije.

parfemi_brightside4.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Poznati brendovi ne koriste mnogo boje u svojim proizvodima, što je razlog zašto je boja autentičnog parfema obično blijeda. Upadljiva "hemijska" boja tekućine je znak lažnog parfema.

parfemi_brightside9.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Čep originalnog parfema trebao bi biti savršeno simetričan (osim ako naravno nije drukčije dizajniran u izvornom stvaranju).

parfemi_brightside6.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Serijski broj treba biti naveden na dnu boce (ne smije biti nalijepljen!).
Serijski broj na bočici treba odgovarati broju na dnu kutije. Taj broj bi trebao biti utisnut na dnu kutije ili štampan s tintom.

parfemi_brightside8.jpg - Original ili kopija: Kako prepoznati pravi parfem?

Autentičan parfem ima kvalitetnu bocu glatke i fine površine. Boca lažnog parfema je malo grublja i drukčije oblikovana.

Od pakiranja bočice, pa do čepa, svaki detalj originalnog parfema je pomno osmišljen. Međutim, ako temeljito pregledate lažni parfem, naći ćete mnogo nedostataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije