Opasna bolest napada banane: Trebamo li se brinuti?

Radiosarajevo.ba
Opasna bolest napada banane: Trebamo li se brinuti?
Foto: Pixabay / Banane

Prošle sedmice saznalo se da se u Latinskoj Americi prvi put pojavila gljivična bolest koja ubija banane sorte cavendish, javlja BBC.

Radi se o soju gljivica naziva fusarium koji uzrokuje takozvanu panamsku bolest na plantažama banana, a sada je uočena u Kolumbiji. Ta gljivična bolest širi se svijetom već desetljećima, a izrazito teško se liječi.

Većina banana koje uvoze EU i SAD pripada sorti cavendish.

Problemi sa zalihama?

Iako ta gljivična bolest nije štetna za ljude, stručnjaci smatraju da može opasno ugroziti zalihe banana te sorte. Naime, u svijetu postoji više od 1000 sorti banana koje se isporučuju u različitim bojama, oblicima i veličinama, a nešto manje od polovine globalne proizvodnje temelji se na toj sorti.

Cavendish banane pogodnije su za prijevoz od drugih vrsta, a daju i izrazito visoke prinose po hektaru.

Soj gljivica koji napada te banane, nazvan Tropical Race 4 (TR4), može zaraziti i druge vrste banana.

TR4 i proizvođači banana

Fyffes, poznata kompanija koja se bavi uzgojem i distribucijom banana, tvrdi da TR4 još nije napao njene plantaže i da se može usporiti širenje te gljivične bolesti ako se poduzmu ozbiljne mjere biološke sigurnosti.

Već sada je ta tvrtka ograničila ulazak posjetitelja na plantaže, a svaki od njih mora nositi posebne cipele i zaštititi ih fungicidom. Vozila koja ulaze na plantaže također se prskaju sredstvima za ubijanje gljivica.

Pomoću specijalno dizajniranih ograda, sprječavaju životinje da dođu na plantažu i prenesu bolest, a vodu crpe iz bunara ili javnih izvora.

Sve ovisi o kontroli širenja bolesti

Glasnogovornica kompanije Fyffes izjavila je da istovremeno "aktivno istražuju alternative" sorte cavendish, ali da "trenutno nema tako efikasne vrste".

Dodatan problem je u tome što si manje kompanije ne mogu priuštiti ovakve mjere predostrožnosti, a opstanak sorte uvelike ovisi o kontroli širenja te bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije