Omiljena ljetna poslastica: Po čemu se razlikuju 'gelato' i sladoled?

1
Promotivni tekst
Omiljena ljetna poslastica: Po čemu se razlikuju 'gelato' i sladoled?
Foto: Crvena jabuka / Po čemu se razlikuju 'gelato' i sladoled

Iako Italijani riječ 'gelato' koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ne opisuju istu stvar.

Na prvi pogled 'gelato' i sladoled (eng. ice cream) su poprilično slični – slatki hladni deserti koji ne zahtijevaju pečenje. Oba se prave sa sličnim sastojcima, ali njihove sličnosti tu završavaju. Između njih postoje značajne razlike kada su u pitanju omjeri sastojaka i tekstura, ali i proizvodni procesi.

Ako se pitate koja od ove dvije poslastice je prva napravljena – to je, svakako, 'gelato'! Moderni 'gelato' vuče korijene iz Italije još iz 16. vijeka, dok su stanovnici s druge strane okeana modernu verziju sladoleda upoznali tek dva vijeka kasnije. Međutim, i 'gelato' i sladoled prema mišljenjima istoričara vuku korijene iz azijskih kultura, gdje se još ranije konzumirao drobljeni led uz različite arome.

Dobro, ali po čemu se 'gelato' razlikuje od sladoleda?

I 'gelato' i sladoled su smrznuti mliječni deserti napravljeni od mlijeka, vrhnja, šećera, dodatka različitog voća ili aroma. Glavna razlika je u tome što „gelato“ ima niži postotak masnoće, više mlijeka nego slatkog vrhnja i proizvodi se procesom sporog mućenja. Zbog toga ima manje kalorija i manje zraka, što čini njegovu teksturu gušćom, a okus punijim i koncentrisanijim u poređenju sa sladoledom.

Zbog svoje gustoće 'gelato' se obično čuva na višoj temperaturi od običnog sladoleda kako bi se osigurao savršen nivo kremaste teksture i svilenkasti završetak koji su bitne karakteristike svakog gelata. Također, postoje razlike u načinu na koji se poslužuju. Dok se sladoled grabi na kuglu i tako stavlja u kornet ili posudu, 'gelato' se pljosnatom špatulom razvlači po kornetu.

Po čemu se razlikuju 'gelato' i sladoled
Foto: Crvena jabuka: Po čemu se razlikuju 'gelato' i sladoled

Ako ste ljubitelj jedne od ove dvije poslastice, sigurno će vas obradovati podatak da od ovog ljeta na našem tržištu možete pronaći autentični 'gelato' brenda Sammontana i to u dvije linije – Barattolino gelato u čašama i Gruvi gelato na štapiću, kao i dobro poznati američki 'sladoled nad sladoledima' Häagen-Dazs, ekskluzivno u Crvena jabuka marketima.

"Uvijek se trudimo da idemo nekoliko koraka naprijed i da svojim kupcima donesemo novitete koji su dostupni samo u našim marketima. Kvalitetni i prepoznatljivi brendovi Sammontana i Häagen-Dazs od početka ove ljetne sezone naišli su na pozitivne reakcije kupaca i veliku potražnju. Tome je svakako doprinijela i široka paleta različitih kombinacija okusa koji su po prvi put dostupni na našem tržištu", navela je Aleksandra Marković, PR trgovačkog lanca Crvena jabuka market.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije