'Omega' na aukciji kupila lažnu verziju svog sata za 3,4 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
'Omega' na aukciji kupila lažnu verziju svog sata za 3,4 miliona dolara
Foto: Omega / 'Omega' prevarena na aukciji

Švicarski proizvođač luksuznih satova "Omega" navodi da je bio žrtva "organizovanih kriminalnih aktivnosti", jer su tri bivša radnika priznala da su učestvovali u prodaji lažnog primjerka sata speedmaster za oko 3,4 miliona dolara.

Sat je kupila upravo "Omega" za 3,11 miliona švicarskih franaka - 25 puta više od gornje procijenjene cijene aukcionara - na aukciji "Filipsa" u Ženevi u novembru 2021. godine.

Iz kompanije "Omega" su u izjavi za CNN rekli da su namjeravali da sat izlože u svom muzeju u Bijenu u Švicarskoj, a pojedinci iz vrha kompanije su vjerovali da je u pitanju "rijedak i izuzetan sat koji apsolutno mora da bude dio 'Omegine' izložbene kolekcije".

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Vjerovalo se da je u pitanju ručni sat sa hronografom od nerđajućeg čelika iz 1957. sa širokim kazaljkama, a iz aukcijske kuće "Filips" opisali su ga kao jedan od "prvih - najvrednijih kolekcionarskih - modela spidmastera.

Međutim, kasnije je otkriveno da je sat, koji je kupljen preko "posrednika", u stvari bio frankenštajn sat - neautentičan sat sastavljen od "uglavnom autentičnih 'Omeginih' komponenti", rekao je Đovani Alegre, viši menadžer komunikacija u "Omegi", kako je potvrđeno CNN-u u saopštenju.

"'Omega' i 'Filips' su bili žrtve organizovanog kriminala koji je bio uključen u prodaju ovog sata na aukciji", ističe se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije