Oliver Stone: 'Britanska vojska muči svinje'

Radiosarajevo.ba
Oliver Stone: 'Britanska vojska muči svinje'

Američki reditelj i Oskarovac Oliver Stone kritikovao je britansku vojsku jer koristi svinje da bi se na njima vježbali vojni hirurzi.

U danas objavljenom pismu britanskom ministarstvu odbrane američki reditelj, poznat po filmovima Rođen 4. jula, JFK i Wall Street pozvao je britanskog ministra odbrane Philipa Hammonda da prekine praksu slanja britanskih vojnih hirurga da učestvuju u "okrutnim" operacijama na svinjama koje se obavljaju u NATO bazi u Danskoj.

Ranije poznate kao "operacije danska slanina", vježbe hirurga vrše se na svinjama koje su prethodno žive ranjene vatrenim oružjem.

"Svinje su vrlo inteligentna bića, kao i psi ili mačke s kojima milioni nas dijele dom. Koristiti ih kao mete prije nego što se isijeku na komade je varvarski i sramotno", napisao je Stone.

Britanski ministar odbrane prošlog mjeseca je rekao da takve vježbe hirurga pomažu da se kasnije spasu životi na bojištima. Portparol britanskog ministarstva odbrane dodao je da se time što britanski vojni hirurzi učestvuju u operacijama na svinjama u Danskoj, umjesto da organizuju to isto u Velikoj Britaniji, štedi broj upotrijebljenih životinja.

Stone je u svom pismu pozvao grupu za odbranu životinja PETA da traži da se za vježbe vojnih ljekara upotrebljavaju lutke umjesto živih životinja.

"Molim vas da ne zanemarujete svirepost koja se čini životinjama time što se vojnici prisiljavaju da sprovode takvo varvarstvo", rekao je Stone.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije