Odgovor vas neće iznenaditi: Ko je sretniji - majke ili očevi?

Radiosarajevo.ba
Odgovor vas neće iznenaditi: Ko je sretniji - majke ili očevi?
Arhiv / Ilustracija
Sretniji ili - zadovoljniji. Što mislite: kome je bolje - mamama ili tatama?

Mame su divne i krasne i čarobne i samim time - nesretnije. Studija koju je radila ekipa s američkog Cornella, Sveučilišta u Minnesoti te ekipa Minnesota Population Centera, pokazala je  aktualno stanje stvari zadovoljstva mama i tata podjelom roditeljskih uloga u njihovom domu.

Svi oni koji će sada reći - to nije istina - "moj muž ne pomaže meni već ravnopravno sudjeluje u roditeljskim odgovornostima" - i studija će čak reći - blago vama, držite tog muškarca da vam ga ne ukradu, jer on je tako rijetka roba na tržištu.

Da - to kaže studija. Muškarci koji ravnopravno sudjeluju u roditeljskim ulogama i zadaćama rijetki su kao i sve endemske vrste, i zbog toga su mame redovno nesretnije od tata, piše Index.

Naime, studije je pokazala jednu svijetlu stvar - a ta je da današnji muškarci ipak puno više uživaju u druženju s djecom, nego što su u tom uživali muškarci u prošlosti, ali lošija je stvar da u druženju s djecom mame uživaju manje nego prije. Jer su često pod stresom u utrci s vremenom, s obzirom da im malo njega preostaje za ležerno uživanje. Jer rade i još kod kuće - rade. I tu se ne misli samo na rad u obliku čišćenja, kuhanja, spremanja. One su te koje u velikoj većini slučajeva rješavaju sve one svakodnevne sitne potrebe - u glavi čuvaju dječje obaveze, dižu knjige u knjižnicama, kupuju poklone za tuđe rođendane, brinu jesi li cipele čitave ili ne, obavljaju šoping, pomažu u dječjim projektima, idu na roditeljske sastanke.

A tu im sigurno ne pomaže ni činjenica da spavaju manje od muškaraca jer čak i kada djeca već počnu spavati cijelu noć, nekako uvijek, usred noći, kada im ne što zatreba, zovu mamu.

Mame su zbog svega toga dokazano više pod stresom i samim time manje sretne od svojih partnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije