Od svemirske slave do ponora: Ona je jedina žena na svijetu koju je pogodio meteor

Radiosarajevo.ba
Od svemirske slave do ponora: Ona je jedina žena na svijetu koju je pogodio meteor
Hiljadama godina svemir je fascinirao sve ljude koji su živjeli na Zemlji, kao nedokučivo prostranstvo iznad njihovih glava koje je usko povezano sa životom na "plavom planetu" i krije velike tajne.

Upravo ta povezanost mnogo puta je došla do izražaja, u vidu najvećih otkrića modernog doba koja su začudila brojne ljude, ali da li ste ikada čuli za slučajnu koliziju svemira i svijeta ljudi, onu nastalu prirodnim putem.

Zaista neobična priča stiže nam iz Sylacaugea u saveznoj američkoj državi Alabama, gdje je zabilježen prvi i jedini slučaj takvog prirodnog sudara, kada je meteor pogodio jednu ženu. Ann Hodges bila je svjedokinja nevjerovatnog slučaja, za vrijeme dok se odmarala na kauču u svom dnevnom boravku, kada ju je probudio pogodak svemirskog kamena koji je probio strop njene kuće, odbio se od radija na ormariću i sletio njeno bedro, prenosi Express.hr.

Vrlo brzo gomila ljudi se okupila oko kuće u kojoj se zbio neobičan događaj, te su mnogi nagađali da bi neobičan predmet mogao biti iz svemira, dok su pojedini ukazivali da je to dio aviona ili nekog novog sovjetskog oružja, jer se radnja odvijala 30. novembra 1954. godine, dakle u jeku Hladnog rata.

Ipak, naučnici su uskoro opovrgnuli sve te teorije, te je ustanovljeno da je zaista riječ o meteoru, nakon čega je nastala prava borba brojnih sudionika događaja, jer su svi željeli da posjeduju parče svemira. Prosječna američka žena i kućanica iz malog mjesta vrlo brzo se našla u središtu svjetske javnosti zahvaljujući jednom kamenu, a uskoro su uslijedile i peripetije oko kamena koji im je željela oduzeti njihova stanodavka. Hodgesovima su počele pristizati i ogromne novčane ponude, ali su ih oni sve odbijali nadajući se većim sve dok u jednom trenutku meteor nije postao stara vijest i dok ponude nisu presušile, Express.hr.

Uskoro je priča dobila tužan kraj, jer je nakon petnaest minuta slave nastupio crni period za Hodgesove, koji su na kraju meteor donirali muzeju. Ann je postala depresivna, sve češće se sukobljavala sa svojim mužem te je doživjela živčani slom, zbog čega se par i rastao 10 godina nakon pojave meteora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije