Od milion kuna nagrade, 'nagradit' će se i država

Radiosarajevo.ba
Od milion kuna nagrade, 'nagradit' će se i država

Gledatelji u BIH takođe su upoznali Leonarda Mlinarića, profesor iz Belog Manastira koji je na HRT-ovom kvizu "Sve u 7" osvojio milion kuna. Na njegovu žalost, a zbog hrvatskih zakona, Mlinarić bi na ovaj iznos mogao platiti preko 25% poreza.

Naime, što se poreznog tretmana tiče, kvizovi se u Hrvatskoj porezno drugačije tretiraju od igara na sreću ,što znači da se Mlinarićev dobitak ne može izjednačiti s dobitkom na lotu.

Televizijski kviz se tretira kao društvena igra znanja, odnosno igra koja se odvija pred javnošću, a u kojoj se u vještini, spretnosti i znanju iz različitih područja natječe jedan ili više unaprijed kvalificiranih sudionika, a pobjeda ovisi isključivo o postignutim rezultatima u zadanoj tematici. Dakle, kviz se prema čl. 69. stavku 3. Zakona o igrama na sreću ne smatra nagradnom igrom, niti igrom na sreću

Porez na znanje profesora Mlinarića će se tako odrediti na osnovu poreza na dohodak, s obzirom da ne postoje druge posebne odredbe, piše Poslovni dnevnik.

Načelo koje vrijedi za oporezivanje nagrade profesora Mlinarića je, po pisanju Poslovnog dnevnika, načelo ostvarenja drugog dohotka. Konkretno, na iznos od milion kuna obustavlja se 25% od iznosa odnosno - 250.000 kuna, a na to se još dodaje i prirez od 1%. Dakle, hipotetski, neto primitak će biti 747.500 kuna.

Na temelju zakona profesor je također u obvezi prijaviti porez na dohodak, te se u ovom slučaju njegovi dohoci, uključujući i primitak od kviza, sabiraju, te je moguće da se profesora u konačnici oporezuje po najvećoj stopi, odnosno po stopi od 40%, piše Poslovni dnevnik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije