Obamka - ruski sladoled na štapiću

Radiosarajevo.ba
Obamka - ruski sladoled na štapiću
/ FOTO: RIA
Ruska fabrika sladoleda "Slavica" odlučila je da ovog ljeta rashladi odnose između Moskve i Washingtona sladoledom "Mali Obama".

Mliječni sladoled sa čokoladnim prelivom "Obamka", kako se proizvod zove na ruskom jeziku, upakovan je u ambalažu sa crtežom nasmijanog malog Afrikanca sa minđušom u uhu i sladoledom u ruci.

Zbog pripajanja Krima i vojne intervencije u Siriji, odnosi Rusije i Sjedinjenih Država na najnižem su nivou od Hladnog rata, a ruski državni mediji i antiamerički aktivisti često su zbijali šale na račun Obame koje američki zvaničnici tumače kao rasističke i uvredljive.

Iz fabrike sladoleda poručuju da je lik na "Obamki" inspirisan likom iz sovjetskog filma i da je dio serije sladoleda različitih ukusa i boja koji djecu treba da nauče osnovnim rasama:

Ime sladoleda treba lako da se pamti. Svi oni koji imaju bujnu maštu, mogu imati različite asocijacije, ali ovaj proizvod namijenjen je djeci i daleko je od politike."

Fabrika Slavica nalazi se u sibirskom gradu Krasnojarsku, koji je prošlog meseca dospeo u žižu javnosti nakon otvaranja kafića posvećenog Vladimiru Putinu, a u kojem, kako javlja Tanjug, gosti mogu koristiti toaletni papir sa printom Obaminog lika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije