Nutricionistica Novaka Đokovića otkriva: Evo šta treba jesti prije i poslije treninga

1
Radiosarajevo.ba
Nutricionistica Novaka Đokovića otkriva: Evo šta treba jesti prije i poslije treninga
Foto: EPA - EFE / Novak Đoković

Prehrana sportista igra ključnu ulogu u njihovim životima i sportskim uspjesima. Nije svaki sport isti, a ni svaki organizam, ali hrana na sve ima utjecaj. Često se u tom kontekstu spominjao srbijanski teniser Novak Đoković koji je po pitanju ishrane poduzeo drastične korake.

Još 2010. odrekao se glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porijekla, pa se na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarica, riže i slatkog krompira. Kako je sam isticao, ne voli jesti hranu kojoj treba puno vremena da se probavi jer mu je ta energija potrebna za trening.

"Onima koji žele povećati mišićnu masu savjetujem za doručak zobene pahuljice, bobičasto voć i proteinski prah (0,9 grama po kilogramu telesne težine). Ako želite smanjiti masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina (protein u prahu) i vlakana (tamno lisnato povrće). Izbjegavala bih bobičasto voće", rekla je Đokovićea nutricionistica Nevena Veselinović.

Kiša došla do Bosne i Hercegovine: Evo gdje će padati tokom dana, a gdje se očekuje jače nevrijeme

Kiša došla do Bosne i Hercegovine: Evo gdje će padati tokom dana, a gdje se očekuje jače nevrijeme

Đoković, prema njnoj preporuci, dan počinje toplom vodom i limunom, nakon čega slijedi sok od celera. Zatim je na redu zeleni smoothie bogat hranljivim tvarima i algama.

Veselinović ističe kako sportisti najveće greške vezano uz ishranu prave nakon iscrpljujućih treninga. Izuzetno je važna, napominje, prva stvar koju uzmu nakon treninga.

To utiče na izgradnju mišića i sprečava upale. Nakon treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun i đumbir. Odmah nakon toga potrebno je dopuniti iscrpljene rezerve, a dobar izborr su hurme ili banane. Čokoladu nikako ne preporučuje, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodatni šećer, objasnila je nutricionistkica.

Tokom dana preporučuje kombinaciju vlakana i biljnih proteina – žitarica kao što su quinoa, amarant i heljda, zeleno lisnato povrće, crvena leća ili edamame, javlja Ordinacija.hr.

Za večeru možete izabrati salate od mikro začinskog bilja i klica, kao i tofu sir i mahunarke.

Ne treba imati predrasude o tome da biljna prehrana nema dovoljno proteina i željeza. To je oblik ishrane koji ima puno pozitivnih aspekata. Ja sam to spoznala prije dvadesetak godina kada sam shvatila da više ne želim konzumirati meso, mlijeko ili jaja, zaključila je Veselinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije