Čuda planete / Novi Zeland se pomjerio, više nije tamo gdje je bio

01. 12. 2018. u 20:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Sjeverni i južni otoci Novog Zelanda približavaju se nakon niza potresa u 2016. godini, a podigli su i morsko dno, objavili su novozelandski geolozi.

Potres magnitude 7,8 po Richteru i njegove katastrofalne posljedice, rezultirali su podizanjem morskog dna za oko 6,5 metara kad su valovi stigli blizu Kaikoura na South Islandu, otkrivajući stijene prekrivene morskom travom i prepune sićušnih živih bića s morskog dna. No, nastavili su se približavati i otoci, rekla je Sigrún Hreinsdóttir iz geološkog instituta na Novom Zelandu.

"Cape Campbell, na sjeveroistočnom vrhu South Islanda, gotovo je 14 centimetara bliže Wellingtonu, glavnom gradu na južnoj obali North Islanda, nakon potresa", kaže znanstvenica za CNN.

U međuvremenu, Kaikōura se preselio oko šest centimetara prema istoku, a obalni grad Blenheim za isto toliko se pomaknuo prema sjeveroistoku. Čak se i Wellington preselio oko dva inča sjeveroistočno.

Hreinsdóttir je napomenula da je bilo teško odrediti što je uzrokovalo ovakvu tektonsku aktivnost:

"Problem je što vidimo sva ta kretanja, no i dalje ne znamo koji je glavni uzročnik?"

GNS Science nadzire geološka kretanja na nekoliko mjesta diljem Novog Zelanda od potresa 2016. godine. Taj je potres dramatično je promijenio krajolik dijelova južnog otoka i proizveo 25 ruptura, pa tvrde da je to bio "jedan od najsloženijih potresa koji su ikada zabilježili u svijetu".

Jedna od posljedica vidljiva je i u zaljevu Waipapa, gdje je zabilježeno okomito pomicanje stijena za oko metar i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi.

"Najveće pomicanje zabilježeno je u Kekerengu koji se jednim svojim dijelom pomaknuo za oko devet metara", izjavio je Michael Blanpied, koordinator za saradnju s USGS Programom opasnosti od potresa. Potresi u 2016. rezultirali su smrću dvoje ljudi, piše Express.hr.

NEMA KOMENTARA