Novi zakon štiti žene: U Švedskoj će se morati tražiti dopuštenje za seks

Radiosarajevo.ba
Novi zakon štiti žene: U Švedskoj će se morati tražiti dopuštenje za seks
Foto: Arhiv / Ilustracija
Kampanja #me-too ohrabrila je žene širom svijeta da govore o neželjenim seksualnim iskustvima te je probudila i solidarnost.

Žene iz cijelog svijeta ohrabrivane su da pričaju o svojim neugodnim iskustvima, a muškarci – krivci - koji su se godinama sakrivali iza zatvorenih vrata, javno su prozivani. 

Švedska je reagirala – i to novim zakonom koji će ubuduće štititi žene (i muškarce) od neželjenog seksa. Uskoro će se u Švedskoj morati za svaku seksualnu radnju tražiti dopuštenje – i dobiti isto! Bez tog dopuštenja, moguća je tužba za silovanje. 

Do jula 2018. godine Švedska će vlada usvojiti taj zakon; to znači da će ubuduće za silovanje moći biti optužen i osuđen i onaj ko je prijetio – a ne isključivo tjelesno zlostavljao.  

Ovaj novi zakon vrijedit će za sve – ne isključivo za muškarce.

Kritičari tvrde kako se nikad neće u potpunosti moći provesti u praksi te kako bi se prema tom zakonu u budućnosti i nakon obične svađe trebalo „zaštititi“ pismeno – da ne bi završili na sudu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije