Novi Sad dobija prvi vrtić za pse

Radiosarajevo.ba
Novi Sad dobija prvi vrtić za pse

''Odlučili smo da centar za pse otvorimo u velikoj kući koju smo prilagodili psima. Kuća ima dvorište za igru, dnevnu sobu, spavaonicu, igraonicu ili sobu za rekreaciju, ali i ambulantu'', kaže za 24 sata novosadska veterinarka Ana Oreg, koja je ideju dobila na raznim praksama u inostranstvu.

U ovom vrtiću vlasnici pasa moći će da ostave svog ljubimca na sat, dva, čitav dan, pa i na spavanje, ali i da prepuste stručnjacima dresuru, socijalizaciju, fizikalnu terapiju ili razbijanje strahova. Kuća ima samo tri kaveza, isključivo za plašljive ili agresivne pse.

''Prvi dnevni boravak za pse može da primi maksimum 20 pasa, jer ipak treba brinuti o svima. Pored toga što se bavimo klasičnom dresurom, imamo i zatvorene livade na kojima psi mogu da se istrčavaju bez straha, a zamišljeno je i da vlasnik učestvuje u tome'', kaže Oreg.

U sklopu ambulante, veterinarka jedina u Srbiji radi fizikalnu i elektroterapiju po ugledu na svjetske veterinarske ambulante. 

''Nije istina da pas koji je bolestan treba da pije lekove za bolove svaki dan. Fizikalna terapija je odlična kako za bolesne, tako i mlade pse, da vežbaju kukove i kolena'', kaže Oreg. 

U ponudi vrtića za pse, nalaze se čuvanje, dresura pasa, kao i razne terapije. Radi se čak i pseća psihologija, ispituje karakter, njuh, druželjubivost prema ljudima i psima, ali i razne druge vježbe, kao što je trčanje na traci ili prolazak kroz lavirinte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije