Nomad iz Hrvatske: Prodao kuću i krenuo na put oko svijeta sa dva psa

1
Radiosarajevo.ba
Nomad iz Hrvatske: Prodao kuću i krenuo na put oko svijeta sa dva psa
Foto: Instagram / Hrvoje Jurić

Biciklist i avanturist Hrvoje Jurić napravio je 2019. godine krug oko svijeta svojim električnim biciklom. Sada mu je cilj proputovati Norvešku, od Osla do Nordkappa, sa svoja dva psa - Enom i Maxom.

"Po pravilima Guinnessa napravio sam minimalno 29 hiljada kilometara u 133 dana, 6 sati i 10 minuta. Krenuo sam iz Zagreba i završio u Zagrebu, što je krug oko svijeta", ispričao je Hrvoje za N1 Newsnight. Trenutno se nalazi u Norveškoj.

"Sad sam na trećini puta, u gradiću Namsosu na obali. Idemo sada cestom za koju kažu da je najljepša cesta u Norveškoj. To je sada drugi dio putovanja. Prvo je bilo skandinavsko gorje, sad fjordovi, pa otočje i sjever", objasnio je Hrvoje, koji je iz Zagreba krenuo prije dvije sedmice.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

"Bitno mi je da su njih dvoje ok i da nema nikakvih problema te da se vratimo doma kako smo i krenuli - s kojom kilom manje, ali to je normalno", dodao je Hrvoje, koji sebe naziva nomadom. Počeo je putovati 2011. godine, a to je, kaže, postao njegov način života.

"Puno stvari se promijenilo nakon puta oko svijeta..."

"Nekome je to super, nekome klošarski, nekome je to nedostižno. Ali ja mislim da se ne razlikujem od nekoga ko provede svoj život na poslu koji voli. Puno stvari se promijenilo nakon puta oko svijeta. Neka su se vrata zatvorila, neki ljudi se maknuli, to je tako u životu… Ali mnogo stvari mi se i otvorilo. To radite jednom u životu", rekao je.

Hrvoje Jurić
Foto: Instagram: Hrvoje Jurić

Hrvoje je i prodao svoju kuću, koja mu je, kaže, postala teret. 

Epska zelena oaza: Farska ostrva, zaboravljena vikinška zemlja

Epska zelena oaza: Farska ostrva, zaboravljena vikinška zemlja

"Sve više vremena sam provodio na cesti. Jednostavno sam shvatio da mi je kuća veliki teret kroz to sve. Kuća je prevelika za nas troje i odlučio sam je prodati. Kuća je definitivno u boljim rukama sada. I tako smo par mjeseci živjeli u autu, gdje smo spavali po brdima.

Imam gore šator, solarni tuš unutra, kuhalo. Ništa se puno nije promijenilo osim što sam 100 i nešto kvadrata zamijenio autom. Ali to znači da se mogu buditi na Velebitu uz fenomenalan izlazak sunca i biti tamo gdje se osjećam kao da sam svoj", zaključio je Hrvoje.

Hrvoje je prošle godine za 133 dana prešao 29.061 kilometara sa biciklom, dok mu je trenutna tura biciklom kroz Norvešku i prešao je 2.300 kilometara.

Od Trsta, preko Balkana do Grčke - na biciklu sa 76 godina

Od Trsta, preko Balkana do Grčke - na biciklu sa 76 godina

Prošle godine Hrvoje je 10. septembra krenuo u avanturu vožnje biciklom u Hrvatskoj.

Hrvoje Jurić
Foto: Instagram: Hrvoje Jurić

"Za nekoliko dana, zajedno sa svojom partnericom u zločinu Enom, krećem biciklom od najjužnije tačke Hrvatske, Prevlake pa sve do sjevera, Premanture! Moj posao je da nacrtam biciklističku rutu koja prati nevjerovatnu "Via Adriatica Trail". To nas čeka više od 1.300 kilometara puteva. Također, trudićemo se da planinarimo što je moguće više, pa se pripremite za zadivljujuće fotografije i video zapise prelijepe prirode u naredna dva mjeseca!", stoji u opisu fotografije na instagramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije