Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile
Neke slučajnosti toliko su nevjerovatne da prevazilaze mogućnost racionalnog objašnjenja i matematičkih proračuna.

I dalje ne prestajemo da se divimo ovim slučajnostima, koje u najboljem svjetlu demonstriraju nepredvidivost svijeta.

Slučaj koji liči na reinkarnaciju

01_ferrari_ozil.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Enzo Ferrari, osnivač kompanije Ferrari, umro je 1988 godine. Nakon mjesec dana, rodio se fudbaler Mesut Ozil. Posmatrajući njihove slike, čini se da je riječ o istoj osobi.

Sličnost

02_jennifer_tharwar.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Jennifer Lawrence izuzetno sliči preminuloj egipatskoj glumici Zubaidi Tharwat.

Predviđanje potonuća Titanica

03_predvidjanje_titanic.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

1898. godine, 14 godina prije potonuća Titanica, pisac naučne fantastike Morgan Robertson napisao je knjigu „Olupina Titana“  čiji se zaplet svodi na potapanje Titana, luksuznog broda koji je naletio na ledeni brijeg u severnom Atlantiku.

Pored imena, postoje mnoge sličnosti između romana i pravog događaja, uključujući i datum, mjesto, ali i način potapanja. Nevjerovatne sličnosti postoje i u veličini, dizajnu i brzini kretanja broda.

Brodovi su imali jednake propelere, za oba broda je rečeno da su „nepotopivi“, nije bilo dovoljno čamaca za spasavanje ni na jednom ni na drugom brodu, oba broda su bila na samo 600 kilometara od Njufaundlenda.

Komšije sa razlikom od dva stoljeća

04_handel_hendrix.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Veliki kompozitor George Handel živio je u susjedstvu sa poznatim gitaristom Jimi Hendrixom - sa razlikom u više od 200 godina. Handel je živio u Londonu na Brook Streetu 25, a u kući pored, sa adresom Brook Street 23, živio je Jimi Hendrixs. Obojica su bili genijalni muzičari, koji su u velikoj mjeri utjecali na razvoj muzike.

Tragedija na Hooverovoj brani

05_hoover_brana.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Jedan od prvih ljudi čiji je život odnijela izgradnja brane bio je George Tierney, koji je umro 20. decembra 1922. godine tokom izvođenja pripremnih radova. Posljednja osoba koja je poginula na izgradnji, bio je Patrick Tierney, sin Georgea Tierneyja, koji je, također, umro 20. decembra.

Automobili koji su pronašli jedan drugog

06_neobicni_sudar.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

1895. godine, u državi Ohio, sudarila su se dva automobila. Neobičnost ovog slučaja je u tome da je, u to doba, automobilska industrija bila tek u povoju te su u cijeloj državi Ohio bila samo dva automobila. Ta dva vozača su uspjela da se sudare.

Slučajnosti u biografijama Lincolna i Kennedyja

07_lincoln_kennedy.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Mnoštvo čudnih slučajnosti postoji između dva predsjednika Amerike – Abrahama Lincolna i Johna Kennedyja. Ovo je samo manji dio:

♦ Oba predsjednika su bili ubijeni u potiljak, u petak, uoči praznika (Lincoln uoči Uskrsa, Kennedy uoči Dana zahvalnosti)

♦ Oba predsjednika su imala po četvoro djece

♦ Svaki od njih je imao prijatelja po imenu Billy Graham

♦ Abraham Lincoln je postao kongresmen 1846. godine, a Kennedy 1946. Postali su predsjednici 1860. i 1960.

♦ Obojicu ih je naslijedio čovjek čije je prezime Johnson.

Nesrećna braća

08_nesrecna_braca.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Jula 1975. godine, Erskine Lawrence Ebbin, stanovnik Bermudskih ostrva, vozio je moped kad ga je udario taksi. Bio je to isti taksi, koji je vozio isti vozač, koji je vozio istog putnika, koji je ubio njegovog brata Nevilla, jula prethodne godine.

Oba brata su poginula sa 17 godina, u istoj ulici, vozeći isti moped.

Simpsonovi predvidjeli pobjedu Donalda Trumpa

09_donald_trump.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Tvorci animirane serije Simpsonovi u jednoj od epizoda u 2000. godini između redova su spomenuli da je Donald Trump postao predsjednik Amerike. Da li su mogli i pretpostaviti da će se to stvarno i obistiniti?

Koliko god se to donedavno činilo krajnje bizarnim, danas je činjenica. Prema slavnom crtaću, Trump je s vlasti otišao 2030. godine i ostavio zemlju u ogromnim dugovima. Pa, živi bili, pa vidjeli…

Glasine o vremenskoj mašini Edgara Allana Poea

10_poe_masina.jpg - Nevjerovatne slučajnosti koje su se zaista desile

Edgar Allan Poe je objavio knjigu “Avanture Arthura Gordona Pyma” u kojoj opisuje brod u nevolji na kome posada ostaje bez hrane. Gladni i napušteni, odlučuju da pojedu brodskog malog od palube po imenu Richard Parker.

Samo 46 godina kasnije, zaista se dešava nesreća na brodu poslije koje su mornari pojeli izvjesnog Richarda Parkera. Obojica su imali 17 godina. Zbog ove slučajnosti se čak počelo govoriti da je Poe imao vremensku mašinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije