Nevjerojatna priča: Kako je ničija mačka iz Jordana uspjela dobiti dom na Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerojatna priča: Kako je ničija mačka iz Jordana uspjela dobiti dom na Balkanu
Printscreen / Mohamed Al Younis i mačak Putnik

Mačak Putnik svoj je ‘dom’, ulice Jordana, zamijenio toplim domom u Hrvatskom zagorju, u Zaboku.

Putnik jordanskog porijekla sad ima zagorsko ‘državljanstvo’. A do njega nije lako stigao. Čekao je godinu i pol, piše portal Ni Zagorje Malo.

Putnik se, tada još kao malo bezimeno mače, došuljao na prozor Mohamedu Al Younisu, koji je iz Zaboka otputovao u rodni Jordan kako bi uredio naslijeđeni stan rahmetli oca.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

"Kako smo radili u stanu, čuo sam da netko mijauče. Neki mačić je došao na prozor. Nahranio sam ga, napravio mu krevetić, on bi dolazio i odlazio kroz prozor stana i tako cijelo vrijeme dok sam bio tamo, gotovo tri mjeseca. Za to je vrijeme već i narastao. Kad je prvi puta došao bio je toliko mali da mi je stao u dlan", priča Mohamed Al Younis, koji je u Hrvatsku sa sjevera Jordana stigao 1971. godine na studij.

I u Hrvatskoj je i ostao. Oženio se, osnovao porodicu, radio. No, često putuje u rodni kraj iako je njemu, uvijek to govori, sada Zagorje dom. Dom koji je, uz djecu i unučad, sada postao bogatiji za još jedno živo biće. Mačka Putnika.

Nakon što je sredio stan, Al Younis se vratio u Hrvatsku. Putnik je ostao. Al Younis ga nije zaboravio, često ga se sjetio. U studenom ove godine ponovno je letio za Jordan.

"Išao sam pozdraviti susjede i čujem miceka da mijauče. Dojurio je prema meni. Pa to je bio moj Putnik! Ostao sam u šoku, prepoznao me je nakon toliko vremena. Ja mislim da je on mene čekao", prič Al Younis.

Putniku je trebalo srediti papire, izvaditi pasoš, kupiti avionsku kartu, mali kavez za put u avionu.

Papirologiju je riješio u hrvatskoj ambasadi. Kartu za Putnika platio je 70 eura. I tako se Putnik ukrcao u prvi avion do Ammana.

Putnik sada ima oko dvije godine. Razumije samo arapski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije