Neuobičajeni način lovljenja ribe izaziva čuđenje i nevjericu

Anadolija
Neuobičajeni način lovljenja ribe izaziva čuđenje i nevjericu
Dva brata, Ibrahim i Mehmet Teker, iz Usaka, u Turskoj, uprkos razvitku tehnike i tehnologije, ribu love na tradicionalni način, rukama.

Kako kažu ovu tehniku su naučili od predaka, a ribu love u rijekama, potocima i jezerima.

Braća ribe koje rukama ulove stavljaju u mrežu ili žičanu korpu i izvlače na obalu. Neuobičajeni način lovljenja ribe izaziva čuđenje i nevjericu prisutnih na obali.

Ibrahim Teker je kazao kako svake sedmice, nakon što je otvorena sezona lova na ribe, rukama lovi ribu u vodama Usaka.

Prema njegovim riječima oni ne koriste opremu za pecanje, već samo znanje koje su im stariji članovi porodice prenijeli.

Prvo nađu područje bogato ribom, a onda zarone i počinju lov, te borba između ulova i lovca počinje. Ibrahim ističe kako ovakav način lova pruža veće zadovoljstvo nego pecanje štapom i drugom opremom.

“Ponekad se dobro namučite da rukama uhvatite ribu od sedam-osam kilograma. Borite se s ribom pod vodom. Ova tehnika je mnogo realističnija i napornija nego pecanje štapom i mrežom”, smatra Ibrahim koji dodaje kako se više riba nalazi na područjima oko korijena drveća i drugih biljaka.

Mehmet ističe kako ni u kojim uslovima u vodu ne ulaze sami.

“Na ovaj način lovimo već dugo. Ako je jedan pod vodom, drugi čeka da izađe. Ukoliko dođe do problema, uvijek onaj koji ne roni može pomoći onom pod vodom. Najveća opasnost je da vam se odjeća zakači na korjenje drveća”, pojasnio je Mehmet.

Naveo je kako je zbog zagađenosti u posljednjih nekoliko godina smanjen broj riba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije