Neobrijani ženski pazusi

Radiosarajevo.ba
Neobrijani ženski pazusi


Svima poznata izreka ljepota je u očima posmatrača prije bi se mogla preformulisati u ljepota je ono što nam je kulturološki nametnuto. Najčešće je ženska ljepota ono što je pod lupom i vječno pod oštrim sudom društva, medija, kozmetičke industrije, ali i kriticizma samih žena. Kako su se visoke potpetice, crveni karmin i lak za nokte, duga kosa, obrijane noge ustanovili kao kriteriji ženstvenosti i ženske ljepote? Ništa od toga nema iskonsku vezu sa ženskim spolom i njegovim odlikama nego samo sa kulturološkim promjenama i onim šta su određene epohe nametale kao imperativ ženstvenosti. Izgled muškaraca u istim tim epohama bio je daleko manje podložan kritici i nametanju patnje kao preduslova za uzbudljiv društveni i uspješan emotivni život.



Autorica bloga http://oz.blogger.ba/, magistrica rodnih studija i dugogodišnja blogerka na servisu blogger.ba, vjernim čitaocima odavno poznata po dekonstrukciji rodnih sterotipa, feminističkim proglasima i borbi za ljudska prava homoseksualnih osoba, svojim posljednjim tekstom nudi promišljanje o neobrijanim ženskim pazusima. Već ste napravili namrgođeno lice i negodujete? Ništa čudno, nametnute društvene norme moćan su mehanizam i lako pobjeđuju stvarne lične preferencije.



Neobrijani ženski pazuh nije tu da bi vam se sviđao ili ne sviđao, da bi dodao ili oduzeo ženi ženstvenost, nego označava njeno pravo na izbor. Izbor da odlučuje o svom tijelu, izbor da gleda, a ne da bude predmetom gledanja, izbor da ne pristane na zakone tržišta mode i seksa koji joj nalažu da lomi stopala i leđa na visokim potpeticama, drži dijetu pola svog života, kupuje skupe i nedjelotvorne, ali dobro izreklamirane kreme protiv celulita, a starenje smatra fenomenom neprimjerenim ženskom spolu.

S druge strane, nepočupane obrve, neobrijane noge i nepočešljana kosa također nisu nikakve imanentne odlike feministkinja. Lični izbor je izraz koji treba zapamtiti.

tamara, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije