Danas je svjetski dan bikinija: Znate li koji je glavni grad kupaćih kostima??

Radiosarajevo.ba
Danas je svjetski dan bikinija: Znate li koji je glavni grad kupaćih kostima??
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Bikiniji Marilyn Monroe, Scarlett Johansson i bezbrojni drugi koji su pripadali slavnim osobama dobit će novi dom u gradu na jugozapadu Njemačke koji se prozvao glavnim gradom kupaćih kostima.

U Bad Rappenauu smještenom između Frankfurta i Stuttgarta, prvi svjetski muzej bikinija otvara se u nedjelju 5. jula, na svjetski dan bikinija.

"Muzej umjetnosti bikinija" usmjerit će se na historiju kupaćih kostima i promjenu dizajna od 1870. do danas, prenose agencije. 

Od oko 1200 eksponata na 1.500 kvadratnih metara zvijezde postave su 12 od 16 izvornih dvodijelnih bikinija koje je 5. jula 1946. dizajnirao tvorac bikinija Louis Reard.

Predviđajući šok koji će taj modni iskorak izazvati, dizajner ga je nazvao Bikini po otočju na kojemu je te godine testirana atomska bomba.

Kustosi muzeja kažu da priča o bikiniju nije samo priča o modi i plaži, nego i o hapšenjima, skandalima te postupnoj emancipaciji žena.

Muzej predstavlja kupališne običaje sve do Srednjeg vijeka.

Osim velikog broja bikinija, posjetiteljima će biti na raspolaganju multimedijalne izložbe, umjetnička djela i stare reklame za bikinije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije