Naučnici zabrinuti: Kaliforniju bi svakog časa mogao pogoditi razoran potres

Radiosarajevo.ba
Naučnici zabrinuti: Kaliforniju bi svakog časa mogao pogoditi razoran potres
Foto: Insider / Kalifornija u opasnosti

Svakog časa, zemljotres jačine 6.7 (ili jači) mogao bi zatresti Kaliforniju, srušiti infrastrukturu, građevine, i uzeti brojne žrtve, upozorili su naučnici.

Prošle sedmice zabilježena je čudna seizmička aktivnost dulj kalifornijskog rasjeda, pa su se brojni među njima zapitali - da li Big One (veliki, eng.), kako zovu ovaj zemljotres u najavi, stiže?

Ovog četvrtka, naučnici su objavili studiju da se Garlock rasjed, koji se proteže od Mojave pustinje na jugu Kalifornije, pomjerio prvi put otkako čovječanstvo prati ove promjene

Ovaj rasjed može proizvesti zemljotres sa magnitudom 8, a trenutno se kreće jako sporo - što je proces poznat kao "creeping" (puzanje). Razlog ove iznenadne promjene, prema istraživanju, jeste destabilizacija koju su uzrokovali Ridgecrest potresi u julu. Ti su zemljotresi bili jačine 6.4 te 7.1. 

"Znamo da rasjedi 'komuniciraju'," kazao je Richard Allen, čelnik Seizmološke laboratorije na Univerzitetu Berkeley u Kaliforniji. "Dva Ridgecrest potresa su bila snažna, a epicentri su bili blizu Garlock rasjeda, tako da je promjena koju su izazvali itekako utjecala na Garlock."

Istraživači su "puzanje" Garlocka otkrili koristeći satelitski radar, koji otkriva pomjeranja na Zemlji iz svemira. Sateliti su tako osjetljivi da mogu registrirati najmanju deformaciju i promjenu, javlja ScienceAlert. 

Naučnike su rezultati prilično iznenadili. Zachary Ross, vodeći autor ove studije kazao je da naučnici još uvijek ne znaju šta ovo znači, jer: "Ovo nikad prije nismo vidjeli."

Nadaju se da će proces "puzanja" smanjiti snagu zemljotresa, no zabrinjava ih što su u jednoj sedmici, u Kaliforniji imali dva zemljotresa snage iznad 4.5, a odete li na stranicu koja prikazuje posljednje zemljotrese na našoj planeti, vidjet ćete da se Kalifornija ovih dana neprestano trese. 

Ipak, umjesto da se fokusiramo na izloirane potrese ili minorne seizmičke aktivnosti, poručuju naučnici, najbolje je da pretpostavimo da Big One može doći svake minute

"Zemljotresi, veliki i mali, dio su života u Kaliforniji. Na nama je da budemo spremni", poručila je Wendy Bohon, geologinja sa istraživačkog instituta za seizmologiju u Kaliforniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije