Naučnici šokirani: Pratim Arktik 35 godina, ali ovo još nisam vidio

Radiosarajevo.ba
Naučnici šokirani: Pratim Arktik 35 godina, ali ovo još nisam vidio
Površina leda koja prekriva Arktički okean bila je zimus najmanja u posljednjih 38 godina, što je nov znak da se klimatske promjene ubrzavaju, upozoravaju naučnici.

Arktički led već treću godinu zaredom ima najmanju površinu na vrhuncu zime otkad su 1979. počela satelitska mjerenja, saopćili su u srijedu NASA i Američki institut za snijeg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano pošto je 2016. bila najtoplija godina u historiji treća najtoplija godina zaredom, što nije viđeno od 1880., kad je počela da se mjeri temperatura.

“Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam vidio ovo što se događa posljednjih godina”, rekao je direktorNSIDC  Mark Serreze.

Usto, podaci satelita CryoSat-2 Europske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u posljednje četiri godine.

“Tako tanak led na početku toplog dijela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u septembru”, ističe Julienne Stroev, naučnica iz NSIDC.

Najmanja površina leda u septembru prvi put je alarmirala naučnike 2005, kada je pala na neviđeno nizak nivo.

Sličan fenomen je zabilježen i na južnoj polulopti, gdje je 3. marta plutajući led u Antarktičkom okeanu imao najmanju povšinu – samo 2,11 kvadratnih kilometara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije