Naučnici otkrili novu zmiju i nazvali je po liku iz knjiga o Harryju Potteru

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili novu zmiju i nazvali je po liku iz knjiga o Harryju Potteru
Foto: India Times / Novootkrivena otrovnica

Tim istraživača iz Indije otkrio je novu vrstu zelene jamičarke te je odlučio novootkrivenu zmiju nazvati po Salazaru Slytherinu.

Njihovo otkriće objavljeno je ovog mjeseca u žurnalu Zoosystematics and Evolution.

Za one koji nisu upoznati s pričom o Harryju Potteru, brza lekcija iz historije ovog svijeta čarobnjaka. 

Salazar Slytherin bio je jedan od osnivača Hogwartsa, škole čarobnjaštva i vještičarenja, zajedno s prijateljima Godricom Gryffindorom, Rowenom Ravenclaw i Helgom Hufflepuff.  Pored toga što su bili među najmoćnijim čarobnjacima svog vremena - u svijetu Harryja Pottera, dakako, koji je stvorila autorica J.K. Rowling - četiri kuće u Hogwartsu nose njihova prezimena.

Slytherin je bio poznat i po tome što je mogao pričati sa zmijama - zmija je i simbol Slytherin kuće u Hogwartsu, a istraživači su upravo zbog toga novootkrivenu zmiju nazvali Trimeresurus salazar.

Tim sugerira da je zmiju moguće zvati i salazarova jamničarka.

Jamičarke genusa Trimeresurus su otrovne zmije, koje žive na istoku i jugoistoku Azije. Ova vrsta je nađena u Indiji, ali dosad je otkriveno 48 vrsta u regiji. 

Jedna od stvari po kojoj se salazar izdvaja od drugih jeste i narandžasto-crvena pruga koja se nalazi na strani glave kod mužjaka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije