Meksiko / Naučnici otkrili novu vrstu ajkule koja svijetli u mraku

24. 07. 2019. u 07:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

U Meksičkom zaljevu naučnici su otkrili sićušnu novu vrstu ajkule koja svijetli u mraku i povremeno iz unutarnjih žlijezda, smještenih blizu prednjih peraja izlučuje fluorescentnu tekućinu.

To je tek treća među više od 500 dosad poznatih vrsta ajkula za koje se vjeruje da izlučuju fluorescentnu tekućinu, piše portal Science Alert.

Naučnici su ovu vrstu nazvali Mollisquama mississippiensis ili 'američka džepna ajkula' jer doseže dužinu od samo 55 cm.

Blizu prednjih peraja ima vrećice s unutarnjim žlijezdama koje podsjećaju na džepove, a iz njih povremeno 'špricne' fluorescentnu tekućinu poput oblačića. Ona im vjerojatno služi da se zaštite od grabežljivaca, kaže ihtiolog iz Državne uprave za oceane i atmosferu dr. Mark Grace.

Primjerak mužjaka koji je tek došao na svijet i dugačak je samo 14 cm, pronađen je tokom istraživanja o kitovima u Meksičkom zaljevu koji su se ondje provodili 2010. godine.

Naučnici su ga upravo klasificirali kao novu vrstu i jedna je od samo dvije džepne ajkule pronađene dosad u svijetu.

Dr. Grace kaže da je proveo tri godine identificirajući prikupljene primjerke. "Ovaj je primjerak bio u posljednjoj vreći koju sam otvorio. U nauci sam već četrdesetak godina, no ovakvu vrstu još nisam susreo", kazao je.

Još jedan primjerak džepne ajkule poznat nauci je odrasla ženka dugačka četrdesetak centimetara, uhvaćena 1979. godine u Pacifiku ispred obala Perua. Nazvali su je Mollisquama parini.

Zasad ihtiolozi znaju da džepne ajkule žive duboko pod okeanskom površinom, preciznije na oko 330 metara dubine.

"Činjenica da je u Meksičkom zaljevu pronađen samo jedan primjerak ove vrste ajkule i da je klasificiran kao nova vrsta dovoljno govori o tomu koliko malo znamo o tome području i koliko još novih vrsta u tim vodama čeka da ih otkrijemo", kazao je direktor Instituta za istraživanje biološke raznolikosti u Tulaneu, Henry Bart.

Načnici su upotrijebili rendgenske snimke i CT snimke visoke rezolucije da bi dobili što bolji uvid u vanjštinu i u unutrašnjost organa ove vrste ajkule te ustanovili u kolikoj se mjeri dva primjerka razlikuju.

Ustanovili su da Mollisquama mississippiensis ima manje kralježaka i da mu je tijelo prekriveno fotoforama (svjetlilima), što kod originalnog američkog džepnog morskog psa (Mollisquama parini) nije zamijećeno, prenosi Hina.

Podaci o istraživanju objavljeni su u stručnome časopisu Zootaxa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA