Naučnici na Antarktiku otkrili biće kakvo nikad dosad nismo vidjeli

Radiosarajevo.ba
Naučnici na Antarktiku otkrili biće kakvo nikad dosad nismo vidjeli
PrtScr / Čudnovato biće na Antarktiku

Naučnici koje rade na Antarktiku otkrili su biće kakvo dosad nikad nismo vidjeli, a koje živi 3.500 metara ispod leda

Otkriće je objavio tim "Expedition Antarctica" koji je u ovoj godini 50 dana istraživao morsko dno pored "ledenog kontinenta". Putovali su na istraživačkom brodu iz Novog zelanda RV Tangaroa, a koristili su sistem Aegis da snime fascinantne prizore na dnu. 

Misija i dalje traje, no naučnici su već objavili dokumentarac Tajne Antarktika na YouTubeu, opisujući detaljno nevjerovatna otkrića do kojih su dosad došli.

U filmu, narator objašnjava:

"Suočeni s ledenim olujama, slomljenom opremom i nemirnim morem već dva mjeseca, tim se pripremio na zadatak s 'najvećim pritiskom' do sad. Spustit će se na dubinu od 3.500 metara, koliko su visoke švicarske Alpe. Bića koja tu žive osjećaju 300 puta veći pritisak od onog kojeg osjećamo mi."

(otkriće možete gledati od 43. minute filma, op.pr.)

I onda su vidjeli prve prizore čudnovatog tla koji podsjeća na površinu Marsa, no bliži pogled otkrio je život koji niko nikada prije vidio, a među njima i biće koje dosad niko od njih nije vidio, pa su poslali mrežu za ribarenje do dna. 

Čekali su šest sati, a onda je stiglo 12 kanti blata i jedna, jedina riba. Blato je, kako se ispostavilo, skrivalo pravo blago. Iz blata je dr. Kareen Schnabel, morska biologinja s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere Novog Zelanda, izvadila potpuno čudnovato biće, koje niko dosad nije vidio. 

"Naprijed ima nešto što podsjeća na vodenog konja. Ne znamo koliko ih je, da li su česti, ali ja ovo nikad prije nisam vidjela", rekla je ona. 

Ekipa s Twittera, naravno, izuzetno se zabavlja zbog ovog otkrića, pa je jedan od njih napisao:

"O, da, gledao sam ovaj film. Završava s vatrom i usamljenim psom koji trči preko leda."

Za one, koji ne znaju, riječ je o kultnom filmu Thing, čiji je i remake nedavno urađen. Ako niste gledali, nećemo vam spoilati, ali evo trailera pa vas možda zaintrigira da vidite o čemu se radi :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije