Naučnici dokazali: Zbog glasnog psovanja postajemo jači

Radiosarajevo.ba
Naučnici dokazali: Zbog glasnog psovanja postajemo jači
Arhiv / Ilustracija
Zanimljivi rezultati jednog naučnog istraživanja ponudili su objašnjenje zašto su vulgarni John McEnroe i Roy Keane tako dobri sportisti.

Naime, kako su naučnici dokazali, zbog glasnog psovanja postajemo jači!

Grupa istraživača sa Keele Univerziteta sprovela je par eksperimenata koji su dokazali kako psovanje unaprjeđuje naše tjelesne sposobnosti.

U jednom testu, 29 volontera je vozilo bicikl za vježbanje, što su brže mogli tokom 30 sekundi. Jednom su to uradili poslije psovanja, a drugi put su glasno izgovarali neku neutralnu riječ.

U drugom testu stiskali su spravicu za jačanje ruke, i također su jednom to uradili nakon glasnog spavanja, a drugi put nakon izgovaranja neutralne riječi. U oba testa, red kojim su izgovarali proste i neutralne riječi bio je nasumičan.

Oba puta je dokazano da im se snaga povećavala za između pet i deset posto nakon psovanja, što znači da su u prosjeku mogli dići najmanje dva kilograma više.

"Jedno objašnjenje je da psovanje umanjuje bol ili čini da se ljudi više trude", kazao je dr. Richard Stephens.

Ono što je zanimljivo i ono što je iznenadilo naučnike jeste da se otkucaji srca nisu povećavali tokom glasnog psovanja, a dr. Stephens je dodao: "Kad se ne suzdržavate, niste zabrinuti oko onog što radite, što vam omogućava da postižete bolje rezultate."

Detaljni rezultati istraživanja  bit će predstavljeni danas na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije