Naučnici dešifrirali babilonske ploče sa zabrinjavajućim proročanstvima: Stare su oko 4000 godina

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici dešifrirali babilonske ploče sa zabrinjavajućim proročanstvima: Stare su oko 4000 godina
Foto: New York Post / Babilonska ploča

Istraživači su konačno dešifrovali set od 4.000 godina starih babilonskih ploča i poruke nisu o svijetloj budućnosti, već se gotovo sve odnose na smrt, propast i mračnost.

Četiri glinene tablice koje su prekrivene klinastim pismom predviđaju smrt kraljeva i pad civilizacija, prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Cuneiform Studies.

Stari artefakti otkriveni su pre više od 100 godina u današnjem Iraku i deo su kolekcije britanskog muzeja, ali su tek sada prevedeni na savremeni jezik.

Sarajevo Film Festival | Šetnja na crvenom tepihu prije kiše: Stigao Schrader, Franković oduševila

Sarajevo Film Festival | Šetnja na crvenom tepihu prije kiše: Stigao Schrader, Franković oduševila

Predviđanja iz naroda južne Mezopotamije zasnivala su se na kretanju mjeseca, posebno lunarno pomračenje kada mjesec zalazi u sjenku Zemlje.

Oni "predstavljaju najstarije primjere zbirki predskazanja lunarnih pomračenja koja su dosad otkrivena", napisali su autori studije Andrew George i Junko Taniguchi.

Babilonci su analizirali pomračenja prema vremenu noći, kretanju senke, trajanju i datumima, koje su potom koristili za predviđanje budućnosti, prema studiji.

Vjerovali su da su "događaji na nebu" znakovi od bogova koji upozoravaju na sudbine ljudi i vladara na Zemlji.

Predskazanja urezana na pločama uključuju "smrt kralja, uništenje Elama", područja u Mezopotamiji koje je danas poznato kao Iran, ako "pomračenje postane sakriveno od svog centra odjednom i jasno odjednom", izvijestio je Live Science.

Babilonska ploča

Drugo predskazanje predviđa "propast Subartua i Akkada", dva druga regiona tog vremena, ako "pomračenje počne na jugu i zatim se razbistri".

Druga zabrinjavajuća predskazanja ukazuju na "napad na zemlju od strane rojeva skakavaca", "gubitke stoke" i da "velika vojska će pasti".

Neka od predskazanja mogla su biti zasnovana na prethodno opaženim slučajnostima između vremena pomračenja i velikih događaja, prema Georgeu, emeritus profesoru babilonistike na Univerzitetu u Londonu.

Babilonska ploča
Foto: New York Post: Babilonska ploča

"Porjekla nekih od predskazanja mogla su ležati u stvarnom iskustvu — posmatranju znaka praćenog katastrofom“, rekao je za Live Science.

Ipak, većina je vjerovatno bila zasnovana na teorijama, a ne na stvarnim dokazima.

Tablice vjerovatno potiču iz Sipara, drevnog babilonskog grada jugozapadno od današnjeg Bagdada, prema profesoru.

Korištene su od strane savjetnika kralja za predviđanje budućnosti.

„Oni koji su savjetovali kralja pratili su noćno nebo i upoređivali svoja opažanja sa akademskim korpusom tekstova o nebeskim znakovima", napisali su autori studije.

Da bi dobili drugo mišljenje o vjerovatnoći da predskazanja postanu stvarnost, savjetnici bi proučavali utrobe žrtvovanih životinja "da bi utvrdili da li je kralj u stvarnoj opasnosti", prema istraživačima.

Takođe bi izvodili rituale kako bi odvratili loša predskazanja i spriječili da se predviđanja ostvare, napisali su George i Taniguchi.

Ili bi Babilonci imenovali zamjenskog kralja unaprijed kako bi ta osoba preuzela bijes bogova i na kraju bila ubijena dok bi pravi kralj ostao nepovrijeđen, prema NASA-i.

Babilonski astronomi postali su sposobni da predviđaju lunarna pomračenja sa "priličnom tačnošću", primijetila je svemirska agencija.

Ovo otkriće dolazi nakon što su se dvije drevne strukture u Sjevernoj Americi srušile u razmaku od samo devet dana — piramida u Arheološkoj zoni Ihuatzio u meksičkoj državi Michoacán i Double Arch u Utahu.

Međutim, postoji i nadprirodno objašnjenje, prema članovima plemena Purépecha.

"Za naše pretke, graditelje, ovo je bio loš znak koji je ukazivao na blizinu važnog događaja," rekao je Tariakuiri Alvarez za US Sun, piše New York post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije