Naučna ekspedicija otkrila oko 70 miliona godina stare tajne Zelandije

Radiosarajevo.ba
Naučna ekspedicija otkrila oko 70 miliona godina stare tajne Zelandije
YouTube / Prtscr
Zelandija, čija je površina oko pet miliona kvadratnih kilometara, posebnim kontinentom proglašena je početkom godine, pošto su naučnici otkrili da ispunjava sve neophodne kriterije.

Riječ je o specifičnoj geologiji, nadmorskoj visini iznad okoline i kori koja je deblja od običnog morskog dna.

Nekada je bila dio drevnog superkontinenta Gondvane, koji se raspao prije oko 180 miliona godina, a vjeruje se da se Zelandija odvojila od Australije i Antarktika oko 100 miliona godina kasnije.

Dvomjesečna naučna ekspedicija sada je otkrila oko 70 miliona godina stare tajne Zelandije, skrivenog kontinenta u Južnom Pacifiku.

Bušenjem morskog dna na šest različitih lokacija, na dubinama većim od 1.250 metara, naučnici su sakupili više od 8.000 primjeraka i stotine fosilnih vrsta i zabilježili historijske promjene u geografiji, vulkanizmu i klimi Zelandije, prenosi Sputnjik.

Sa više od 90 posto teritorije ispod površine vode, kontinent obuhvata ostrvo Lord Hau na istočnoj obali Australije, francusku teritoriju Nove Kaledonije i Novi Zeland.

Naučni saradnik ekspedicije Jerald Dickens sa američkog Univerziteta Rice rekao je da je otkriće mikroskopskih školjki, organizama koji su živjeli u toplim plićacima mora, pokazalo da su se geografija i klima Zelandije u prošlosti dramatično razlikovale.

Ekspedicija je pružila uvid u geološke promjene Zemlje, uključujući i promjene kretanja tektonskih ploča Zemlje, promjene u cirkulaciji okeana i globalnoj klimi.

"Velike geografske promjene u sjevernoj Zelandiji, koja je približno iste veličine kao Indija, omogućavaju pretpostavke za razumijevanje pitanja poput onog kako su se biljke i životinje raširile i evoluirale u Južnom Pacifiku", objasnio je naučni saradnik ekspedicije Rupert Sutherland sa Univerziteta Victoria u Velingtonu na Novom Zelandu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije