NASA objavila rezultate: Eksperiment na blizancima zaprepastio naučnike

Radiosarajevo.ba
NASA objavila rezultate: Eksperiment na blizancima zaprepastio naučnike
Tokom 2015. i 2016., NASA je provela jedinstven eksperiment na paru blizanaca, u kojem su jednog motrili dok je bio u svemiru, a drugog na Zemlji.

To su vidjeli kao izvanrednu priliku da prouče utjecaj tzv. dileme - geni vs. okolina te su započeli "Projekt blizanci". 

Subjekti su bili Scott i Mark Kelly, a dok je umirovljeni astronaut Mark bio na Zemlji, Scott je proveo godinu dana na Internacionalnoj svemirskoj stanici u razdoblju od marta 2015. do marta 2016. Tokom tog vremena, na obojici su rađene analize kako bi se mjerile genetske različitosti među njima.

Jedan od glavnih razloga istraživanja bilo je otkriti kako let u svemir i boravak u njemu utječe na ljudski organizam. Iako već decenijama šalju ljude u svemir, konkretne fizičke i psihičke promjene nikad nisu konkretno zabilježene, kao ni jasne. U svemiru bi duže živjeli? Prvi rezultati istraživanja objavljeni su u januaru 2017. na NASA-inom Human Research Program sastanku u teksaškom Galvestonu.

Istraživači su, na svoje veliko iznenađenje, otkrili kako su se Scottovi telomeri u svemiru izdužili te su postali duži od bratovih.

Telomeri su kratki ponovljeni niz nukleotida na kraju hromosoma eukariota, a tokom procesa starenja, uslijed svake podjele stanica, telomeri se skraćuju.

"To što se dogodilo je potpuno suprotno od onog što smo očekivali", izjavila je biologinja specijalizirana za područje zračenja, Susan Bailley. 

Dužina Scottovih telomera vratila se u normalu ubrzo nakon povratka, iz razloga koji su još uvijek nejasni naučnicima te se nadaju kako će odvojena studija, koja bi trebala biti gotova do 2018., otkriti tačan razlog, prenosi Express.

Osim toga, stručnjaci su uočili promjene u DNK-u blizanaca. Konkretno, Scott je prošao kroz manje metilacije DNK, procesa u kojem se metil grupe dodaju DNK.

Sve te promjene bit će detaljno analizirane i objašnjenje krajem ove godine, najavili su naučnici. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije