Narko boss poslao video zahvale policiji što su ga upozorili na hapšenje

0
Radiosarajevo.ba
Narko boss poslao video zahvale policiji što su ga upozorili na hapšenje
Foto: Screenshot / Sebastián Marset

Krijumčar droge, koji je meta međunarodnih potjernica, poslao je video medijima u kojem zahvaljuje bolivijskoj policiji što ga je navodno prethodno upozorila na pokušaj hapšenja.

U subotu su bolivijski službenici izvršili raciju u kući Sebastiána Marseta, koji je tražen u rodnoj Urugvaju, kao i u Brazilu, Paragvaju i Sjedinjenim Državama.

Međutim, Marset (32) je uspio pobjeći.

Panika među stanovnicima hrvatske hit destinacije: "Ovo je propast za iznajmljivače"

Panika među stanovnicima hrvatske hit destinacije: "Ovo je propast za iznajmljivače"

Bolivijska policija je demantirala da mu je dala dojavu i nastavlja tragati za njim.

Više od 2.250 policijskih službenika raspoređeno je da ga pronađe, ali on im je dosad izmakao.

Službenici su krenuli da ga uhapse u bolivijskom gradu Santa Cruz u subotu, ali Marsetovi tjelohranitelji su uzeli jednog od njih za taoce, a tražena osoba je uspjela pobjeći sa suprugom i njihovom djecom.

Od tada je policija pretražila ukupno osam nekretnina i uhapsila desetak osoba sa sumnjivim vezama s Urugvajcem, ali dosad nisu uspjeli da ga pronađu.

U srijedu su bolivijski mediji dobili video koji je snimio bjegunac, u kojem se čini da oslobađa optužbe protiv onih koji su uhapšeni.

"Ne optužujem nevine ljude. Nijedna od ovih osoba koje su u nevolji nema veze s mojim poslom, a oni propadaju zbog ovoga", rekao je nakratko gledajući u kameru prije nego što je usmjerio prema nebu iznad njega.

"Vežu ljude svuda za slučaj protiv mene koji nemaju veze sa mnom."

Zatim zahvaljuje "direktoru Felcn-a (Specijalna jedinica Bolivije za suzbijanje trgovine drogom)", kojeg je okrivio za pomoć u izbjegavanju hapšenja.

"Uspio sam pobjeći jer me upozorio da je ministar izdao nalog za moje hapšenje. I dobro, uzeo sam nešto novca i rekao mi je da odem."

Direktor Felcn-a, Ismael Villca, snažno je negirao da je upozorio gospodina Marseta.

"Neću dozvoliti da se moja 30-godišnja karijera okalja lažima i izjavama krijumčara droge", rekao je Villca, dodavši da je policija djelovala "neokaljano".

Potraga za Marsetom pažljivo je praćena od strane Američke uprave za borbu protiv droge (DEA) i u južnoameričkim zemljama gdje je navodno trgovao drogom.

Optužen je da vodi međunarodni narko-kartel poznat kao PCU ili Prvi urugvajski kartel, koji krijumčari kokain iz Paragvaja kroz Urugvaj do Europe.

Također ga je kolumbijski predsjednik označio kao osobu koja je navodno naredila ubojstvo Marcela Peccija, paragvajskog tužitelja za suzbijanje kriminala koji je ubijen tokom medenog mjeseca u Kolumbiji.

Pecci je igrao ključnu ulogu u operaciji A Ultranza Py, najvećoj akciji protiv krijumčarenja kokaina i pranja novca u istoriji Paragvaja. Tužioci tvrde da je ubijen kao osveta za razbijanje unosnog kriminalnog posla.

Bolivijske vlasti tvrde da je Marset ušao u njihovu zemlju ubrzo nakon što je označen kao osoba koja je navodno platila ubojicama Marcela Peccija, piše BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije