Nakon samo tri godine: 58-godišnjak postao majstor taekwondoa

Anadolija
Nakon samo tri godine: 58-godišnjak postao majstor taekwondoa
Savladavši taekwondo i položivši crni pojas u tom borilačkom sportu, pedesetosmogodišnjak Selim Er iz turskog grada Izmira dokazao je da za sport i rekreaciju nikad nije kasno.

U razgovoru za Anadolu Agency Selim je ispričao kako se susreo sa ovim sportom.

Prije tri godine Selim je izgubio suprugu i morao je biti podrška svojim dvjema kćerkama. Budući da je njegova mlađa kćerka pokazivala interesovanje za kickbox, Selim je za nju potražio klub. Vidjevši da je Klub za omladinu i sport Općine Buca, u kojoj i živi, pokrenuo sekciju taekwondoa, Selim je posjetio klub.

Namjeravajući upisati kćer, Selimu se toliko svidjela prezentacija borilačkog sporta da je i sam počeo redovno dolaziti na treninge.

Budući da je već bio u penziji i da nije imao drugih obaveza koje bi ga ometale u treniranju, Selim je u periodu od tri godine savladao taekwondo i položio crni pojas. U klubu je trenirao zajedno sa djecom koja su mu mogla biti unuci, no Selim se nije obezhrabio i na opće oduševljenje napravio prilično dobar uspjeh za svoje godine.

“Treniranjem taekwondoa sam nastojao osloboditi se boli i praznine koja je nastala nakon smrti moje supruge. Sport mi je postao kao terapija”, kazao je Selim.

On je ispričao da planira položiti i drugi dan crnog pojasa, ostvariti pravo na suđenje na takmičenjima i podučavati djecu.

“Želim na djecu prenijeti ono što znam, izgraditi od njih kvalitetne ljude od kojih će zajednica imati koristi. Svaka porodica mora usmjeriti djecu da se bave sportom”, zaključio je Selim.

Njegova kćerka Ecem mnogo se iznenadila kada je saznala za očevu namjeru da se upiše na kurs taekwondoa.

“Tražio je za mene neki kickbox klub i tako se upisao na taekwondo. Iznenadila sam se. Kurs su pohađala djeca, ali kad sam pogledala nekoliko treninga, vidjela sam da ih otac prati u stopu”, kazala je Ecem Er (21), studentica farmacije na Ege univerzitetu.

Ona je istakla da je sport pomogao njenom ocu da prebrodi tugu i prazninu nakon smrti njene majke.

Selimova starija kćerka Ozge (29) je rekla da su ona i sestra podržavale oca i prisustvovale svakom polaganju ispita za pojas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije