Najviši muškarci su iz Holandije, a najniži iz Vijetnama: Pogledajte na kojem mjestu je BiH

3
Radiosarajevo.ba
Najviši muškarci su iz Holandije, a najniži iz Vijetnama: Pogledajte na kojem mjestu je BiH
Foto: Pexels / Prosječna visina muškaraca

2018. godine, najviši čovjek na svijetu Sultan Kosen (35) iz Turske i Jyoti Amge (24) iz Indije, najniža djevojka na svijetu, posjetili su egipatske piramide i napravili zajedničke fotografije koje su obišle svijet.

No, Sultan Kosen je iznimka, a ne pravilo u Turskoj, te se smatra da su muškarci Turske, prema posljednjoj statistici objavljenoj na TRT Balkan, u prosjeku dostižu visinu od 176 cm. 

Na listi najviših muškaraca na svijetu, prvi su Holanđani sa visinom od 183 centimetra, a u stopu ih prati Estonija gdje je prosječna visina muškaraca oko 182,7 centimetara. 

Zgrada institucija BiH i Akademija likovnih umjetnosti osvijetljene u obliku "Zlatne vrpce"

Zgrada institucija BiH i Akademija likovnih umjetnosti osvijetljene u obliku "Zlatne vrpce"

Zemlje regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, su pri samom vrhu. 

Bosna i Hercegovina je zauzela visoko treće mjesto, te prema istraživanju, Bosanci i Hercegovci dostižu visinu od 182,1 centimetra u prosjeku. Crnogorci su na četvrtom mjestu, te je očekivana visina muškaraca iz iste oko 182 centimetra, a Srbija je na 7. mjestu, sa očekivanom visinom muškaraca od 181 centimetar. 

Hrvatska se nalazi na osmom mjestu sa neznatnom razlikom od Srbije, te je očekivana visina muškaraca 181 centimetar. 

Najniži su muškarci iz zemalja Azije, gdje su muškarci iz Vijetnama proglašeni najnižim sa očekivanom visinom od 164 centimetra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije