Najveći transport životinja avionom ikada: 33 spašena lava stigla u Afriku

Anadolija
Najveći transport životinja avionom ikada: 33 spašena lava stigla u Afriku
Pixabay / Ilustracija
Lavovi pretrpjeli velike torture tokom života u "zatočeništvu"...

Ukupno 33 jedinke lava, spašene iz peruanskih i argentinskih cirkusa, pristigle su sinoć avionom u zračnu luku južnoafričke prijestolnice Johannesburga.

Riječ je o najvećem "transportu životinja" avionom ikada. Prebacivanje životinja obezbijedili su Međunarodni branitelji životinja (Animal Defenders International, ADI), organizacija iz Los Angelesa koja godinama sarađuje sa vlastima Južne Amerike da se zabrani korištenje divljih životinja u cirkusima gdje žive u lošim uvjetima. 

Devet lavova spašeno je iz nekoliko cirkusa u Kolumbiji, dok je 24 spašeno iz peruanskih cirkusa. 

Kako piše britanski The Guardian, lavovi spašeni iz "zatočeništva" nalaze se u lošem stanju, mnogima su uništeni zubi, a neki su izgubili i oči.

Životinje će uskoro biti prebačene u privatno afričko utočište gdje će provesti ostatak života: u južnoafričku pokrajinu Limpopo gdje će živjeti u prirodnom okruženju, uz medicinske pretrage.

Na prostranstvu od oko 5.000 hektara, nove nastambe lavova imat će bazene s pitkom vodom i igračke kako bi se lavovi socijalizovali, budući da nikada ranije nisu bili u direktnom kontaktu s drugim lavovima.

Predsjednik ADI-a Jan Creamer, po pristizanju aviona na aerodrom, izjavio je kako su lavovi pretrpjeli velike torture tokom života u "zatočeništvu".

"Živjeli su u premalim kavezima. Neki od njih uništili su svoje zube čeličnim šipkama u cirkusima u Kolumbiji i Peruu. Nekima nedostaju kandže. Divan je osjećaj vratiti ih domu i okruženju kojem pripadaju", rekao je Creamer.

Istakao je da loše zdravstveno stanje nekih lavova pokazuje kako oni nikada neće biti u stanju da ponovo love samostalno i da će se morati zbrinjavati hranom i vodom do kraja života. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije