Najveće misterije u ljudskoj historiji: Ovih 10 slučajeva nikada nisu riješeni

0
Radiosarajevo.ba
Najveće misterije u ljudskoj historiji: Ovih 10 slučajeva nikada nisu riješeni
Foto: X.com / Nazca linije

Historija je prepuna nerazjašnjenih misterija za koje je vrlo vjerovatno da još dugo neće biti otkrivene

Brojne misterije za koje se smatralo da su nerješiva, dobili su svoja objašnjenja. Ipak, još uvijek postoje tajnovite osobe i događaji koji se ne uspijevaju razjasniti.

1. Šta znači šifra Beale?

Prema legendi, jedan je čovjek u Bedford Countyju u američkoj saveznoj državi Virginija zakopao blago u vrijednosti od 63 miliona dolara. Navodno, blago je bilo u vlasništvu Thomasa Jeffersona Bealea koji je mapu do blaga prikazao u obliku brojeva.

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Istraživači su mapu s brojevima podijelili u tri poglavlja teksta u kojima bi trebale biti koordinate mjesta na kojem se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit. Prvo poglavlje nije nikada dešifrirano, a čini se da upravo ono sadrži tačnu lokaciju na kojoj je zakopano blago. Ni treće poglavlje nije riješeno, a u njemu je navodno ime vlasnika blaga.

2. Ko je napravio Nazca-linije?

Nazca linije predstavljaju niz golemih crteža, geoglifa, nacrtanih na pustinjskom tlu istoimene pokrajine u Peruu. Pripadnici Nazca-kulture skidali su gornji smeđi i crveni sloj zemlje kako bi otkrili svjetliju zemlju ispod njega. Tokom otkopavanja nastali su čudesni crteži, uključujući geometrijske likove i prikaze životinja poput lama, majmuna, ptica i riba. Neki od njih veći su od 200 metara.

Značenje ovih crteža nije poznato, ali pretpostavlja se da su povezani s religijom. Nije poznato ni kako su nastali tako pravilni oblici, koje su metode i tehnike korištene, te jesu li ih pripadnici Nazca kulture mogli vidjeti iz zraka. Nazca-linije uvrštene su na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao jedan od najvećih misterija arheologije.

[twitter]https://x.com/lambdaughter/status/1808207989733838933[/twitter]

3. Kamo je nestala posada Mary Celeste?

Britanski trgovački brod Mary Celeste otkriven je kako pluta Atlantskim okeanom bez ijednog člana posade. Nisu otkriveni znakovi borbe, ali pronađene su velike zalihe hrane i vode. Teret koji je brod prevozio ostao je nedirnut. Čini se da je jedini predmet koji je nestao s broda čamac za spašavanje. Posada broda još uvijek nije nađena.

4. Tko je bio Jack Trbosjek?

Serijski ubica, poznat pod pseudonim Jack Trbosjek ubijao je i sakatio svoje žrtve tokom 1888. godine. Pseudonim je otkriven u pismu koje je osoba koja se predstavila kao ubica poslala novinama. Pravi identitet Jacka Trbosjeka nikada nije otkriven.

5. Bermudski trokut

Bermudski je trougao naziv za morski trokut između Bermuda, Floride i Portorika u zapadnom dijelu Atlantika. Poznat je jer se uz njega vežu brojni nestanci brodova i aviona koji nikada nisu razjašnjeni. Jedan od najvećih nestanaka u Bermudskom trokutu desio se 1945. godine. Nestao je Let 19, skupina od pet torpednih bombardera, iznad Bermudskog trokuta 5. decembra 1945. godine nakon gubitka kontakta tokom nadvodnog navigacijskog trenažnog leta Mornarice Sjedinjenih Američkih Država s mornaričke zračne postaje Fort Lauderdale na Floridi. Uprkos svim istragama još nisu pronađeni.

6. Čudovište iz Loch Nessa

Fotografija poznatog čudovišta koje roni vodama škotskog jezera Loch Ness pokrenula je hitnu potragu u koju su bili uključeni brojni ronioci, ali i policija te najbolji svjetski istražitelji. Čudovište nazvano Nessie, prepoznatljivo je po izrazito dugom vratu, zbog čega se smatra da je potomak izumrle vrste plesiosaura.

7. Zodiacova pisma

U 1960. i 1970.-im godinama stanovnici San Francisca strahovali su od serijskog ubojice poznatog pod pseudonimom Zodiac. Ime je dobio prema pismu koje je poslao novinskim redakcijama, a u kojem su bile sadržane informacije o njegovim ubojstvima u obliku niza šifriranih poruka.

Neki vjeruju da je sve bila šala jer Zodiac nije nikada pronađen.

8. Kryptos

Kodirana skulptura američkog umjetnika Jima Sanborna nalazi se u sjedištu CIA-e u američkoj saveznoj državi Virginija. Postavljena je 3. novembra 1990. godine. Sadrži četiri šifrirane poruke, od kojih samo jedna nije dešifrirana, piše Večernji.

9. Zona 51

U zapadnom dijelu američke savezne države Nevada smještena je američka vojna baza. Američka vlada dugo vremena nije priznavala postojanje ove vojne baze zbog čega su brojni pomislili da je ovo baza za skrivanje neidentificiranih letećih objekata (NLO) i provedbu testiranja izvanzemaljskih vrsta, a testiranje vojnih aviona i naoružanja samo je varka.

10. Big Foot

Polučovjek, polumajmun, Big Foot, poznat i pod nazivom Sasquatch, visok je više od dva metra, izrazito je dlakav, a teži više od 200 kilograma.

Živi u šumama sjeverozapadnog dijela Sjeverne Amerike. Dok neki kažu da je Big Foot samo mit, drugi tvrde da su ga susreli, a u prilog im idu fotografije, videozapisi i veliki otisci stopala otkriveni u šumama.

[twitter]https://x.com/qertninja/status/1809456635636592981[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije