Najskuplja krava na svijetu prodana za 4,3 miliona dolara

1
Radiosarajevo.ba
Najskuplja krava na svijetu prodana za 4,3 miliona dolara
Foto: Facebook / Krava Nelore

Ogromna bijela krava prodata je po najvišoj cijeni ikada, što je čini najskupljom kravom na svijetu.

Jedna trećina vlasništva krave, rase Nelore stare četiri i po godine po imenu Viatina -19 FIV Mara Imóveis, nedavno je prodata na aukciji održanoj u Arandú, Brazil.

Agropecuária Casa Branca je kravu Nelore HRO prodala za rekordnu cijenu, čime je njena ukupna vrijednost iznosila nevjerovatnih 4,3 miliona dolara.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Polovina vlasništva nad istom kravom već je prodata 2022. za oko 800.000 dolara (16.000 maraka) što je samo po sebi u to vrijeme bilo rekordno.

Ova prodaja označava pravu vrijednost čistokrvih Nelore krava u Brazilu, pokazujući koliko su neki spremni platiti za uzorke visokog genetskog kvaliteta. Visoka cijena će se proširiti i na međunarodnom tržištu goveda, naglašavajući vrijednost rase i jačajući njenu reputaciju širom svijeta.

Krave Nelore su rasa koju karakterizira njihovo svijetlo bijelo krzno, sa izraženom gomoljastom grbom iznad ramena.

Struja ubila sedam krava kod Prijedora, telad bez kapi mlijeka

Struja ubila sedam krava kod Prijedora, telad bez kapi mlijeka

Imaju prirodno visoku otpornost na visoke temperature, što dolazi od njihove labave, viseće kože i posjedovanja znojnih žlijezda dvostruko većih i 30 posto brojnijih od onih mnogih europskih pasmina, prema Oklahoma State University.

Ova pasmina potiče iz Indije i dobila je ime po indijskom okrugu Nellore u državi Andhra Pradesh. Danas je to jedna od najvažnijih pasmina u Brazilu, prvenstveno zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da uspijeva na nekvalitetnoj krmi, zbog efikasnog metabolizma.

Također se lako razmnožava, jer ženke imaju šire karlične otvore i veće porođajne kanale, dok teladima treba malo interakcije s ljudima da bi uspješno odrasli do odrasle dobi. Nelores su također otporne na brojne parazitske infekcije, zbog guste teksture kože koja otežava prodor insekata koji sišu krv.

Um final de semana que ficará registrado na história de toda equipe Casa Branca Agropastoril, grandes valorizações e...

Posted by Casa Branca Agropastoril on Monday, June 19, 2023

Njihova visoka cijena je rezultat povoljnih karakteristika, s tim da se rasa selektivno uzgaja kako bi se ove osobine pojačale umjetnom oplodnjom. Prodaja sjemena Nelore predstavlja 65 posto ukupnog tržišta umjetne oplodnje krava u Brazilu, a prema izvještaju Guardiana iz 2018. godine, sperma najvrednijih elitnih bikova može koštati 5.000 dolara (10.000 maraka) po dozi od 0,55 mililitara (0,03 unce). U Brazilu ima oko 167.000.000 goveda Nelore, što čini 80 posto ukupnog broja krava širom zemlje.

"Fantastičan je osjećaj ispunjavanja naše predanosti dijeljenju genetike Viatine-19 s HRO-om, stočarskim projektom s fantastičnom istorijom", rekla je Fabiana Marques Borrelli, direktorica Casa Branca, za lokalni portal Portal do Agronegócio u citatu prevedenom s portugalskog, prenosi Newsweek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije