Najinovativniji gradovi na svijetu

Radiosarajevo.ba
Najinovativniji gradovi na svijetu
Foto: EPA-EFE / Helsinki

National Geographic je izdvojio deset gradova u svijetu za koje tvrdi da su najinovativniji.

To su gradovi koji na izazove odgovaraju kreativnošću - poboljšavaju infrastrukturu, omogućavaju pristup tehnologiji, održavaju kulturno naslijeđe, doprinose različitosti društva i očuvanju životne sredine.

Tallin, Aarhus u Danskoj, Santiago u Čileu, San Antonio u Texasu, Helsinki, Scottsdale u Arizoni, Detroit u Michiganu, Medellin u Kolumbiji, Singapur i Lima - gradovi su koje je National Geographic ocijenio kao najinovativnijim.

Tallin kao političko, ekonomsko i kulturno središte Estonije je postao tehnološki centar zemlje. To je država koja je internet proglasila kao osnovnim ljudskim pravom, omogućila online glasanje na izborima i koja je među prvima uspostavila 5G mrežu.

Aarhus je Evropska prijestolnica kulture i Evropska regija gastronomije. Prepoznatljiv je po modernim ugostiteljskim objektima, dobroj povezanosti željeznicom, futurističkim bibliotekama i kreativnim hotelima. Cilj je da u ovom gradu do 2030. godine ne postoje karbonske emisije.

Santiago je ograničio kretanje motornih vozila u centru. Podstiče prijevoz biciklizmom. Ističe se šarenim pješačkim zonama i hotelima koji dobijaju prestižna arhitektonska priznanja.

San Antonio je posebno prepoznatljiv po gastronomiji. Moguće je konzumirati jela iz cijelog svijeta. Ono što pokreće grad su rijeka Walk čije se korito širi i obnovljeni Hemisfair Park.

Helsinki je najsigurnije mjesto u svijetu i mjesto u kojem živi najsretnija nacija na svijetu. Trenutno je fokusiran na razvoj autonomnih vozila, te očuvanju životne sredine.

Scottsdale se može pohvaliti zaštitom ekosistema, te sa skoro 283 kilometra biciklističke i planinarske staze. Posebno se izdvaja kulturni sadržaj grada.

Detroit je nekada bio prepoznatljiv po autoindsutriji. Tu je tradiciju zadržao, ali u skladu sa potrebama 21. vijeka. Doprinosi razvoju samovozećih automobila. Stanovnici i posjetioci ovog američkog grada mogu uživati u bogatom kulturnom sadržaju. Nekadašnja elektrana je pretvorena u mjesto na kojem su smješteni brojni poslovni objekti i gdje se okupljaju brojni ljudi.

Medellin je drugi po veličini grad u Kolumbiji koji je posvećen stvaranju novih zelenih površina. Napori su uloženi u modernizaciju javnog prijevoza, naročito u padinskim dijelovima grada.

Singapur je metropola u kojoj žive među najsretnijim ljudima na svijetu. Sebe je proglasio "grad-dvorište". Izvori vode su zaštićeni, kao i kulturno naslijeđe.

Lima je peruanska prijestolnica čiji su zaštitni znak kulinarstvo i ekscentričnost. Riječ je o glavnom gradu koji oblikuje druge gradove u regiji, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije