Najezda biblijskih razmjera: Milijarde cvrčaka okupirale SAD

0
Radiosarajevo.ba
Najezda biblijskih razmjera: Milijarde cvrčaka okupirale SAD
Foto: Prtscr / X.com / Najezda milijardi cvrčaka

Zemlja je dosegla vrhunac dvostrukog izlaska cvrčaka, ali stručnjaci za insekte kažu da će njihovi zaglušujući zvukovi trajati sve do početka ljeta.

Prirodni fenomen je počeo na jugu SAD-a krajem aprila.

Grupe cvrčaka su počele izlaziti kada su temperature tla podigle, što je bio signal insektima da napuste svoje stanište uz podzemne korijene drveća.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Iako su insekti uglavnom bezopasni, neki ljudi su pribjegli ubijanju, spaljivanju, pa čak i zvali policiju zbog njihovih glasnih poziva za parenje, dok su ih drugi počeli jesti.

Udruga za zaštitu životinja PETA je uputila apel građanima da puste cvrčke na miru.

Zajednički zvukovi ovih insekata mogu biti glasni poput kosilice ili motocikla, a glasniji su tokom vrućih, sunčanih dana, objavio je Fox.

Uprkos pojavi insekata, vjerovatno će proći barem još nekoliko sedmica prije nego što se mir i tišina vrate u zajednice od juga do Srednjeg zapada.

@stillbrendanheneghan

Hold onto yer hats laddies and lassies! #invasion#cicadas#cicadas2024#plague#flies#locust#swarm#chicago#chicagotiktok

♬ original sound - ryan.

Prema stručnjacima sa Univerziteta Illinois, cvrčci žive oko mjesec do mjesec i po iznad zemlje, što znači da će cvrčanje trajati do sredine juna u mnogim područjima, a tamo gdje je pojava tek počela, moglo bi trajati do jula.

Zvukove proizvode samo mužjaci, koji će početi umirati nakon parenja, dok će ženke uginuti nakon što polože jaja u drveće.

@chimovietours

It’s official: the 2024 class of cicadas is in the house. 😱🤢 #chicago #chicagotok #chicagotiktok #chimovietours #cicadas

♬ Horror, suspense, weirdness, ghost, UFO - Zassh

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije